chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Chlebek bananowy jest chlebkiem tylko z nazwy i ew. w kształcie. Tak naprawdę jest to pyszne, wilgotne ciasto bananowe. Jeśli lubicie banany, z pewnością Wam zasmakuje. Aby go zrobić, wystarczy wszystkie składniki razem połączyć, zatem ciasto bananowe przygotowuje się szybko.

Śmiało można wykorzystać banany, które już czernieją, za które nikt w domu nie chce się wziąć :)

Chlebek bananowy długo pozostaje świeży, jest również świetny jako przekąska w pracy lub w podróży.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Składniki:

  • 75g miękkiego masła
  • 4 bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem banany (o brązowiejącej skórce)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (można dać zwykłą)

Piekarnik rozgrzanej do 180 stopni. Keksówkę o długości 20cm wysmaruj masłem.

Banany utrzyj z masłem i cukrem, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj sodę, sól i na końcu powoli mąkę – całość wymieszaj.

Ciasto przelej do formy.

Piecz ok. 45-50 minut.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

chlebek bananowy

Przepis pochodzi z książki „Apetyczna panna Dahl”

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Agata says:

    Jeśli nie robiłyście ciasta bananowego, to zachęcam do spróbowania. Jest wilgotne, trochę jak marchewkowe lub piernik.

    Czuć jednak w nim banany :)