chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Chlebek bananowy jest chlebkiem tylko z nazwy i ew. w kształcie. Tak naprawdę jest to pyszne, wilgotne ciasto bananowe. Jeśli lubicie banany, z pewnością Wam zasmakuje. Aby go zrobić, wystarczy wszystkie składniki razem połączyć, zatem ciasto bananowe przygotowuje się szybko.

Śmiało można wykorzystać banany, które już czernieją, za które nikt w domu nie chce się wziąć :)

Chlebek bananowy długo pozostaje świeży, jest również świetny jako przekąska w pracy lub w podróży.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Składniki:

  • 75g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 4 bardzo dojrzaÅ‚e, rozgniecione widelcem banany (o brÄ…zowiejÄ…cej skórce)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 Å‚yżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwÄ… waniliÄ…
  • 1 Å‚yżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mÄ…ki orkiszowej (można dać zwykłą)

Piekarnik rozgrzanej do 180 stopni. Keksówkę o długości 20cm wysmaruj masłem.

Banany utrzyj z masÅ‚em i cukrem, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. NastÄ™pnie dodaj sodÄ™, sól i na koÅ„cu powoli mÄ…kÄ™ – caÅ‚ość wymieszaj.

Ciasto przelej do formy.

Piecz ok. 45-50 minut.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

chlebek bananowy

Przepis pochodzi z książki „Apetyczna panna Dahl”

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. mojetworyprzetwory says:

    Nigdy nie robiłam bananowego chlebka, a tak pysznie wygląda! Muszę to nadrobić, przepis zapisany!

  2. Agata says:

    Jeśli nie robiłyście ciasta bananowego, to zachęcam do spróbowania. Jest wilgotne, trochę jak marchewkowe lub piernik.

    Czuć jednak w nim banany :)