Kruche ciasto z rabarbarem i malinami

Połączenie rabarbaru i malin jest dla mnie czymś nowym, przebijającym klasyczny duet w postaci rabarbaru i truskawek (choć przyznaję, też doskonały!). Jako bazę wykorzystałam sprawdzone ciasto, wprowadzając lekkie zmiany.

Ciasto z rabarbarem i malinami jest bardzo kruche, o lekko kwaskowym środku. Idealne, aby przełamać słodycz pozostałych deserów na stole. Ta kombinacja smaków to zdecydowany hit tego lata.

Kruche ciasto z rabarbarem i malinami

Składniki:

  • 350g mąki
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kostka masła (200g)
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 600g rabarbaru umytego, pokrojonego w ok. 1,5cm kawałki (rabarbaru nie obieraj)
  • 100g malin (można dać mrożone bez uprzedniego rozmrażania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru

Z mąki, cukru, soli, skórki cytryny i masła ugnieć ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodaj śmietanę. Ciasto możesz wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto podziel na dwie części, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Rabarbar z malinami wymieszaj z cukrem i mąką.

Jedną porcje ciasta rozwałkuj na ok. 4-5mm, wyłożyć formę o średnicy 25cm. Nadmiar obetnij. Wstaw  formę do lodówki (a jak masz miejsce, to jeszcze lepiej, do zamrażarki) na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj drugą część ciasta. Do formy nałóż rabarbar z malinami, posmaruj brzegi ciasta żółtkiem wymieszanym z łyżką śmietanki  i  nakryj częścią ciasta. Nadmiar odetnij, brzegi dociśnij widelcem. Zrób w cieście kilka (5-8) nacięć. Wierzch posmaruj pozostałym żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posyp cukrem.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze ok. 30 minut.

Kruche ciasto z rabarbarem i malinami

Kruche ciasto z rabarbarem i malinami

 


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze