Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Zapach drożdżowego ciasta należy do moich ulubionych zapachów (tuż za zapachem świeżego pieczywa). Do smaków również, bo domowe drożdżowe ciasto mogłabym jeść na okrągło, nawet jak już lekko podeschnie. To niestety nie ma szansy zeschnąć, bo znika błyskawicznie.

Jest maÅ›lane, puszyste i „akuratnie” sÅ‚odkie. SÅ‚odycz kruszonki równoważą truskawki i rabarbar. żaÅ‚ujÄ™, że zostaÅ‚y mi już tylko zdjÄ™cia ;)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Truskawki i rabarbar to dobrana para. Idealnie pasują tu również migdały, wanilia i skórka z cytryny, więc możecie eksperymentować z dodatkami.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki (na prostokątną blachę):

  • 40g drożdży
  • 500g mÄ…ki
  • 1/3 szklanki cukru (zastÄ™pujÄ™ ksylitolem)
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masÅ‚a
  • 3 jajka
  • 1 biaÅ‚ko
  • 40 dag rabarbaru
  • 30 dag truskawek

kruszonka:

  • 0,5szklanki mÄ…ki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru (zastÄ™pujÄ™ ksylitolem)
  • 70g kostki zimnego masÅ‚a

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zaczyn i jajka. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina).
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem.
  6. Wierzch ciasta posmaruj białkem i ułóż owoce, dociskając je ręką.
  7. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta.
  8. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
  10. Wystudź ciasto na metalowej kratce (niestety nie potrafię oprzeć się zapachowi i jem ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

  1. lauditta90.blogspot.com says:

    Połączenie truskawek i rabarbaru to idealny duet. Nie jestem fanką ciasta drożdżowego, ale takie domowe, z kruszonką i jeszcze ciepłe jest grzechu warte i do porannej kawki nadaje się wyśmienicie :)

  2. Marta says:

    Czy drożdże nie majÄ… problemu z wyrosnieciem na ksylitolu? WszÄ™dzie trÄ…biÄ… o tym, że jest antygrzybiczny… :(

    • Agata says:

      też tak czytałam, ale mi wyszło. kompletnie nie wiem, jak to wytłumaczyć :/ Na wszelki wypadek do rozczynu daj cukier (1 łyżka), a potem już tylko ksylitol