W rankingu moich ulubionych wakacyjnych zup bezapelacyjne wygrywa owocowa. To smak dzieciństwa, zamawiany nawet na studiach, w mlecznych barach, bo tylko tam był obecny. Nie wiem, czy bardziej z przyzwyczajenia, tęsknoty, czy nostalgii, ale nie wyobrażam sobie lata bez obiadu z zupą owocową w roli głównej. Jestem jednak otwarta na nowe kompozycje, dlatego mówię zdecydowane tak coraz popularniejszym chłodnikom. Ten melonowy z kokosową nutą uwiedzie nawet tych, którzy do tej pory takie smaki pomijali w swoim menu niewzruszeni.

Składniki:

  • dojrzały melon
  • sok z limonki
  • pól szklanki świeżej mięty
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka przegotowanej zimnej wody
  • kilka malin do dekoracji

Melona obrać i wydrążyć, dodać sok z limonki, miętę i mleko kokosowe. Wszystko zmiksować. Wymieszać z wodą. Schłodzić.

Chłodnik podawać oprószony cynamonem i malinami

 

 

 

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected