faszerowane kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii to mój tegoroczny przebój lata :) Hoduję je na balkonie i stopniowo zaczynają kwitnąć. W przerwach wspomagam się zamawianiem kwiatów w zaprzyjaźnionych miejscach. Faszerowane kwiaty cukinii można jeść na surowo, ja swoje zapiekłam chwilę skropione oliwą.

Kremowe nadzienie w delikatnych kwiatach to niecodzienna, bardzo elegancka przystawka.

faszerowane kwiaty cukinii

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii
  • opakowanie ricotty (250g)
  • 80g koziej rolady twarogowej
  • łyżka posiekanych ziół
  • oliwa

Oczyść kwiaty cukinii, wyjmij ze środka pręcik. Najlepiej delikatni usunąć kwiaty z zielonej nasady. Moje były b. młode, nieduże, więc tego nie zrobiłam, aby ich nie naruszyć. Po prostu zieloną część zostawiłam na talerzu ;)

Ricottę wymieszaj z kozim twarogiem, dodaj świeże zioła, dopraw pieprzem. Kwiaty cukinii delikatnie faszeruj nadzieniem za pomocą łyżeczki. Końce kwiatów delikatnie skręć. Faszerowane kwiaty cukinii układaj w naoliwionej formie do pieczenia, wierzch skrop oliwą.

Piecz ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Faszerowane kwiaty cukinii

 

Faszerowane kwiaty cukinii

 

Faszerowane kwiaty cukinii

 


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response