Kwiaty cukinii to mój tegoroczny przebój lata :) Hoduję je na balkonie i stopniowo zaczynają kwitnąć. W przerwach wspomagam się zamawianiem kwiatów w zaprzyjaźnionych miejscach. Faszerowane kwiaty cukinii można jeść na surowo, ja swoje zapiekłam chwilę skropione oliwą.
Kremowe nadzienie w delikatnych kwiatach to niecodzienna, bardzo elegancka przystawka.
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii
- opakowanie ricotty (250g)
- 80g koziej rolady twarogowej
- łyżka posiekanych ziół
- oliwa
Oczyść kwiaty cukinii, wyjmij ze środka pręcik. Najlepiej delikatni usunąć kwiaty z zielonej nasady. Moje były b. młode, nieduże, więc tego nie zrobiłam, aby ich nie naruszyć. Po prostu zieloną część zostawiłam na talerzu ;)
Ricottę wymieszaj z kozim twarogiem, dodaj świeże zioła, dopraw pieprzem. Kwiaty cukinii delikatnie faszeruj nadzieniem za pomocą łyżeczki. Końce kwiatów delikatnie skręć. Faszerowane kwiaty cukinii układaj w naoliwionej formie do pieczenia, wierzch skrop oliwą.
Piecz ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
1 Response
Brenia says:
Nie jadłam do tej pory kwiatów cukinii, a prezentują się bardzo apetycznie i wykwintnie zarazem :)