Łosoś pieczony z pesto

Łosoś pieczony z pesto to propozycja szybkiego, niecodziennego obiadu. Dzięki temu, że na samym dnie jest cytryna, ryba jest aromatyczna i wilgotna. W ten sposób upieczony łosoś ma bardzo delikatny smak, dlatego błyskawicznie znika z talerza :)

Łosoś pieczony z pesto

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 40-50 dag filetu z łososia, podziel na 2 kawałki
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • cytryna
  • mini patisony
  • oliwa
  • sól

Łososia umyj, osusz i delikatnie posól. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Cytrynę pokrój w plasterki i ułóż w naczyniu. Na cytrynach połóż porcje łososia, skóra do dołu. Każdy kawałek łososia posmaruj pesto, na wierzch daj plasterek cytryny, Do naczynia włóż także mini patisony.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.

Łososia pieczonego z pesto podałam z cukinią z sezamem

Cukinia z sezamem (na 2 porcje)

  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy

Cukinię pokrój w słupki (najpierw pokrój wzdłuż w paski, a następnie pokrój w ukośne paseczki). Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię i sezam stale mieszając przez ok. 2-3 minuty. Cukinia ma być miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec posól do smaku.

 

Łosoś pieczony z pesto

Łosoś pieczony z pesto

 


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze