Åosoś pieczony z pesto to propozycja szybkiego, niecodziennego obiadu. Dzięki temu, że na samym dnie jest cytryna, ryba jest aromatyczna i wilgotna. W ten sposób upieczony łosoś ma bardzo delikatny smak, dlatego błyskawicznie znika z talerza :)
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 40-50 dag filetu z łososia, podziel na 2 kawałki
- 2 łyżki pesto z bazylii
- cytryna
- mini patisony
- oliwa
- sól
Åososia umyj, osusz i delikatnie posól. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Cytrynę pokrój w plasterki i ułóż w naczyniu. Na cytrynach połóż porcje łososia, skóra do dołu. Każdy kawałek łososia posmaruj pesto, na wierzch daj plasterek cytryny, Do naczynia włóż także mini patisony.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Åososia pieczonego z pesto podałam z cukinią z sezamem
Cukinia z sezamem (na 2 porcje)
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy
Cukinię pokrój w słupki (najpierw pokrój wzdłuż w paski, a następnie pokrój w ukośne paseczki). Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię i sezam stale mieszając przez ok. 2-3 minuty. Cukinia ma być miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec posól do smaku.
4 komentarze
asieja says:
kolejny bardzo pyszny pomysł na wykorzystanie pesto!:-)
kuchenny bałagan says:
Ależ to apetycznie wygląda :)
moniakucza1 says:
Zakryty piec??
Agata says:
ja piekę bez przykrycia