Są takie smaki, które wracają do mnie zaledwie kilka razy w roku. Tak jest z curry. Jem i zapominam na długie miesiące. Gdy już pojawia się na talerzu degustuję z przyjemnością. Choć i tak nie ma prawa się znudzić, zmieniam dodatki. Tym razem postawiłam na łososia i czerwony ryż.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 200 g czerownego ryżu
- pół szklanki mleka kokosowego
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pietruszka lub kolendra do dekoracji
Ryż ugotować. Na woku lub dużej pateli rozgrzać oliwę. Wsypać posiekany czosnek, dodać imbir, przemieszać, chwilę podsmażyć i wsypać pozostałe przyprawy. Wymieszać i wlać mleko kokosowe. Åososia oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do mieszanki z mlekiem. Wymieszać dobrze i smażyć przez 3 minuty, bo ryba bardzo szybko dochodzi. Podawać z ryżem.
4 komentarze
dybka says:
Uwielbiam curry! U mnie bardzo często gości na talerzu:) A to wygląda bardzo apetycznie!
Shinju says:
Smakowity pomysł :) Ciekawi mnie ten ryż z którym podałaś to curry. Czym go doprawiłaś?
karmel-itka says:
intrygujące danie, a jescze bardziej ciekawi mnie ten czerwony ryż! nie spotkałam go jeszcze.
Agata says:
To ryż tajski do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością, doprawiony solą, chilli i oliwą.