Są takie smaki, które wracają do mnie zaledwie kilka razy w roku. Tak jest z curry. Jem i zapominam na długie miesiące. Gdy już pojawia się na talerzu degustuję z przyjemnością. Choć i tak nie ma prawa się znudzić, zmieniam dodatki. Tym razem postawiłam na łososia i czerwony ryż.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 200 g czerownego ryżu
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji

Ryż ugotować. Na woku lub dużej pateli rozgrzać  oliwę. Wsypać posiekany czosnek, dodać imbir, przemieszać, chwilę podsmażyć i wsypać pozostałe przyprawy. Wymieszać i wlać mleko kokosowe. Łososia oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do mieszanki z mlekiem. Wymieszać dobrze i smażyć przez 3 minuty, bo ryba bardzo szybko dochodzi. Podawać z ryżem.

 

 

Dania głównePrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze