Czy łosoś może jeszcze zaskoczyć? Jadam go w tylu wariantach, że sama już nie wiem :) Smakuje mi za każdym razem, pod warunkiem, że jest soczysty. Ten dodatkowo jest w towarzystwie nektarynki, czyli w sam raz na pożegnanie tegorocznego lata.
Składniki (na 1 porcję):
- 250g fileta z łososia (bez skóry)
- kilka plasterków pora
- 4 plasterki cytryny
- 2 garści mieszanki ulubionych sałat
- 1 nektarynka
- sól, pieprz cytrynowy
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Åososia umyj i osusz. Posól i posyp pieprzem cytrynowym.
Na kawałku folii aluminiowej połóż plasterki cytryny, na to łososia, na wierzch plasterki pora. Skrop oliwą, zawiń folia i piecz w piekarniku przez ok.20 minut.
Na talerzu wysyp sałatę, dodaj pokrojoną w cząstki nektarynkę, całość skrop oliwą i podaj na wierzchu łososia.