Czy łosoś może jeszcze zaskoczyć? Jadam go w tylu wariantach, że sama już nie wiem :) Smakuje mi za każdym razem, pod warunkiem, że jest soczysty. Ten dodatkowo jest w towarzystwie nektarynki, czyli w sam raz na pożegnanie tegorocznego lata.

Pieczony Å‚osoÅ› z nektarynkami

Składniki (na 1 porcję):

  • 250g fileta z Å‚ososia (bez skóry)
  • kilka plasterków pora
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 garÅ›ci mieszanki ulubionych saÅ‚at
  • 1 nektarynka
  • sól, pieprz cytrynowy

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Łososia umyj i osusz. Posól i posyp pieprzem cytrynowym.

Na kawałku folii aluminiowej połóż plasterki cytryny, na to łososia, na wierzch plasterki pora. Skrop oliwą, zawiń folia i piecz w piekarniku przez ok.20 minut.

Na talerzu wysyp sałatę, dodaj pokrojoną w cząstki nektarynkę, całość skrop oliwą i podaj na wierzchu łososia.

Pieczony Å‚osoÅ› z nektarynkami

Pieczony Å‚osoÅ› z nektarynkami


PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected