Premierowo dziÅ› u nas o książce. Zaczynamy od nowoÅ›ci, która pojawiÅ‚a siÄ™ w ksiÄ™garniach w ubiegÅ‚ym tygodniu i podobno znika, jak ciepÅ‚e buÅ‚eczki:) Recenzja rozpoczyna kolejny cykl na blogu – przyjemnych kulinarnie lektur. Tu podpowiemy, co czytamy, gdzie szukamy inspiracji, co nas zachwyciÅ‚o, jakie wydanie zawiodÅ‚o.  Polecamy nasz nowy wpis, informujÄ…c jednoczeÅ›nie, że dla tych, co wytrwajÄ… do koÅ„ca, jest konkurs, a do wygrania „Smakowite prezenty „:)

Podobno pieczenie ciastek i obdarowywanie nimi bliskich uzależnia. JeÅ›li chcecie poczuć ten głód, zajrzyjcie do książki Sigrid Verbert. Koniecznie po deserze, bo – lojalnie uprzedzam – bez doboru sporej iloÅ›ci cukru, możecie nie dotrzeć nawet do poÅ‚owy książki. Każda strona jest tak apetyczna, że trudno oprzeć siÄ™ pokusie wyrwania kartki i zjedzenia tego, co na zdjÄ™ciu. W fotografiach widać pieszczenie i Å›wiatÅ‚em i stylizacjÄ….  DominujÄ…ca biel, przeÅ‚amana niekiedy niezobowiÄ…zujÄ…cym dodatkiem, serwetkÄ…, koronkÄ…, talerzykiem, kolorowÄ… wstążkÄ…. Wszystko skomponowane tak, by nie zakłócać tego co w roli głównej – potencjalnego prezentu.

W zestawie proponowanych przez Sigrid upominków sÄ… klasyczne herbatniki, wzbogacone owsem albo morelami. Jest skórka pomaraÅ„czowa  w delikatnej babeczce i kruszonka. Nieskomplikowane przepisy, wymagajÄ…ce połączenia zaledwie kilku skÅ‚adników możliwe bÄ™dÄ… do wykonania – bez ryzyka – nawet przez amatorów. GwarancjÄ™ daje sama autorka piszÄ…c, że receptury sÄ… tak sprawdzone i zawsze ratujÄ…ce sytuacjÄ™, jak maÅ‚a czarna wylansowana przez Audry Hepburn.

Tym, co lubią wyzwania autorka proponuje lemon curd, krem z karmelem albo dżem z czarnych fig, rumu i wanilii. Gdy już po tych wszystkich tartaletkach, cynamonowych gwiazdkach, waniliowych spritzach, czekoladowych truflach powiemy dość słodyczom, czeka na nas zestaw gotowych, rozkosznie opakowanych prezentów słonych. Ambitnym polecam królika w zalewie, zupę rybną albo pasztet wegański.

Sigrid  rdzenna Belgijka, z wyboru Włoszka, czy jak poprawność Italii nakazuje rozróżnić – Rzymianka, z lekkością miesza kulinarne style, przyjemnie łączy wspomnienia i barwnie wykorzystuje kolekcjonowane przez lata doświadczenia. Sugeruje i namawia, by pudełkami z aromatyczną zawartością obdarowywać nie tylko tych najbliższych. Czasem warto zaryzykować i zostawić butelkę syropu różanego na czyimś biurku. Autorka nazywa takie gesty podarowywaniem dobrego nastroju. Coś w tym jest!

W książce jest 150 przepisów, nie wszystkie w moim guście, niektóre, jak ułożone w słoiku owoce, zbyt banalne. Drażni mnie też nieco niespójność w nazwach. Jedne z nich są przetłumaczone, inne, zupełnie bez powodu, brzmiące zbyt obco. Przydałoby się więcej konsekwencji. To w końcu książka nie tylko dla tych, przed którymi kuchnia i światowe menu nie mają tajemnic. Są też dodatki, o które trudno w naszych sklepach, jak ser petit suisse, fleur de sel, libański zahtar. Wiem, że można z tych przepisów zrezygnować, ale po co rozbudzać apetyt?

 

Cenne za to bywają rady dotyczące opakowań. Autorka zachęca do tworzenia własnych kolekcji, subtelnie podpowiada, jak wykorzystać mało gustowne słoiki, szklane butelki, papierowe pudełka. Urzeka mnie to, że dzięki kilku ozdobom nabierają bardzo osobistego charakteru.

Taka jest też ta książka, przepełniona ciepłem, wydobywającymi się z pamięci autorki domowymi zapachami, klimatem jej kuchni, smakami ubóstwianymi przez bliskich. Jeśli też chcecie wywołać uśmiech na twarzy ludzi wokół Was, zajrzyjcie do książki Sigrid Verbet, upieczcie, ugotujcie, uprażcie, usmażcie i podarujcie smakowity prezent.

UWAGA KONKURS:

Wydawnictwo Jedność ufundowało dla Was 3 egzemplarze książki Sigrid Verbet.

Pytanie konkursowe brzmi:

Jaki własnoręcznie zrobiliście lub planujecie zrobić smakowity prezent?

Odpowiedzi zostawiajcie pod wpisem!

Książki trafią do autorów najciekawszych pomysłów. Na odpowiedzi czekamy do piątku - 5 października.

 

 

 

 

LiteraturaPolecamyPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    24 komentarze

  1. olusia23 says:

    Witam :) Konkurs świetny i świetna książka, więc spieszę z moją odpowiedzią.

    Smakowity prezent, to według mnie taki, który jest także praktyczny.

    A więc moja propozycja to kompozycja przypraw sprezentowana w pięknych fiolkach. Przyprawy skomponowałabym według odpowiednich receptur i z zastosowaniem do konkretnych potraw.

    Wysokie fiolki z ozdobnymi koreczkami wypeÅ‚niÅ‚abym warstwowo: gruboziarnistÄ… solÄ…, kolorowym pieprzem, ostrÄ… paprykÄ…, pÅ‚atkami pomidorowymi i suszonym oregano – to do potraw wÅ‚oskich, np. sosu bolognese.

    W drugiej fiolce znalazÅ‚yby siÄ™: sól morska, tymianek, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy – to idealne połączenie do ryb. W trzeciej fiolce znalazÅ‚aby siÄ™ kompozycja do daÅ„ miÄ™snych np. karkówki: sól gruboziarnista, kolendra, czosnek w pÅ‚atkach, kminek, majeranek i czarny pieprz. Nie zapomniaÅ‚abym także o kompozycji na sÅ‚odko, do deserów i ciast – cukier, miąższ wanilii, cynamon, kardamon i skórka z cytryny.

    Wszystkie fiolki zwiÄ…zaÅ‚abym ozdobnÄ… wstążkÄ…, zapakowaÅ‚a w ozdobne pudeÅ‚ko i obradowaÅ‚a takim smakowitym prezentem np. teÅ›ciowÄ…, która jako fanka mojej kuchni czÄ™sto pyta mnie o dobór przypraw do potrawy, z takim prezentem myÅ›lÄ™, że miaÅ‚aby wszystkie potrzebne „aromaty” pod rÄ™kÄ….

    Pozdrawiam serdecznie Ola.

  2. Nutinka says:

    Witam , ja planuje zrobić Tort z masą cukrową przełożony może mascarpone? Bo jest pyszne np. z nutellą . Zrobię tak jak będę umiała , ale dam z siebie wszystko . W końcu to 19 rocznica ślubu moich rodziców . W tamtym roku trochę mi nie wyszło , ale w tym się postaram i może będzie dało się zjeść . :)

  3. Biedronka says:

    Co roku pod koniec listopada zaczynam akcjÄ™ piernikowÄ…. Szafka nie mieÅ›ci już nowych foremek, które kupujÄ™ co roku jak uzależniona. Gdy przychodzÄ… ÅšwiÄ™ta okazuje siÄ™, że zostaÅ‚a mi tylko maÅ‚a puszka pierników, bo pozostaÅ‚ych 500 znalazÅ‚o już swój dom ;) Dzielenie siÄ™ tym rozgrzewajÄ…cym zapachem jest dla mnie symbolem ÅšwiÄ…t :) Już siÄ™ cieszÄ™, że to niedÅ‚ugo…

  4. kulinarny-swiat says:

    Ja już od jakiegos czasu prowadze akcjÄ™ „smaczne prezenty” dla rodziny i znajomych. SÄ… to prezentu z serca i dla podniebienia :) Ostatnio robiÅ‚am orzechy w miodzie. Bardzo prosty i efektowny sposób na prezent. Potrzebujemy jedynie sÅ‚oiczek, orzechy i miód. Również przygotowujÄ™ butelki, pudeÅ‚ka technikÄ… decupagu i zamykam w nich a to herbatÄ™ ale herbaciarzy, a to kawÄ™ dla kawoszy a to smakowe oliwy. PlanujÄ™ na Å›wiÄ™ta porobić paczuszki z pierników w ramach prezetntów. Pozdrawiam ciepÅ‚o

  5. pinkcake says:

    Poza świątecznymi pierniczkami, które sa doskanałym prezentem i to dla najbliższych przyjaciół, rodziny ale też szefostwa, to uwilebiam rozdawać aromatyzowane miody. Szczególnie miód różany i lawendowy cieszą się największą estymą. Ostatnio podarowałam przyjaciółce na urodziny zestaw: oliwa różana, ocet różany, miód rózany i konfitura z płatków róz i był to najbardziej spektakularny prezent, jaki dostała. Pozostałe zaproszone dziewczyny przypomniały mi, żebym do kalendarza wpisała ich urodziny;)

  6. Ilona says:

    A ja chciaÅ‚abym obdarować na Å›wiÄ™ta w tym roku mojego ukochanego dziadka. Czym? Prawdziwym chlebem – pieczonym na zakwasie, o mocnym smaku, z chrupiÄ…cÄ… skórkÄ…. MiaÅ‚ bardzo ciężkie sieroce dzieciÅ„stwo, naznaczone wojnÄ…, komunistycznym wojskiem – jedynÄ… pociechÄ… byÅ‚ ten chleb, pieczony przez ciotkÄ™, która go przygarnęła.

    Jak odnaleźć tamten smak? Bo nigdy go nie jadłam, ale tak obrazowo mi o nim dziadek opowiada, że jeśli wreszcie go uda mi sie upiec, to będę wiedziała że to TEN chleb.

    Jeśli uda mi się, to będzie jeden z najlepszych podarunków, jakie kiedykolwiek zdołałam wykonać.

  7. Magda says:

    w ostatnie ÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia przygotowaÅ‚am dla wszystkich czÅ‚onków mojej rodziny pierniczki :) sama wszystkie upiekÅ‚am, ciasteczka miaÅ‚y rożne ksztaÅ‚ty (gwiazdki, anioÅ‚ki, renifery, choinki itd), owinęłam je w przezroczysty papier do pakowania i przewiÄ…zaÅ‚am czerwona wstążka (zrobiÅ‚am takiego 'cukierka’) :) wszyscy byli zadowoleni a ciasteczka zniknęły w mgnieniu oka!
    pozdrawiam!

  8. kuchennefascynacje says:

    Według mnie najlepszym jadalnym prezentem są dodatki zrobione własnoręcznie typy cytryny w rumie czy kandyzowane owoce jak np. kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie :) Cytrynkami planuje obdarować w tym roku rodzinkę ale już zyskały swoje uznanie u szwagra, który dostał je jakiś czas temu.

  9. gruszka says:

    Smakowite prezenty to już moja tradycja :) Co roku na Gwiazdkę najbliżsi dostają ode mnie puszki pełne własnoręcznie dekorowanych pierniczków, a urodziny niosą ze sobą kolejne smaki wymyślnych tortów. Ale moim ulubionym upominkiem jaki daję zupełnie bez okazji (bo nie jest czasochłonny, a robi wrażenie) jest domowa chałwa, pakowana w celofan, przewiązany wstążeczką. Tutaj można podejrzeć, jak prezentowała się pierwsza zrobiona przeze mnie porcja, ale od tamtego czasu doszłam do perfekcji w efektownym pakowaniu tego smacznego upominku :) http://www.gruszkazfartuszka.pl/domowa-chalwa-z-bakaliami/

  10. Lena says:

    Lubię dawać prezenty od serca i takie, które z pewnością się przydadzą obdarowanym. Pomysł, który zawsze się sprawdza, to pierniczki, które przewiązuję wstążeczką z własnoręcznie zrobionym na szydełku aniołkiem. Gdy pierniczków już nie będzie, pozostaje ozdoba w postaci aniołka:)

  11. pasjonatka says:

    Sakowity przent? proste pytanie, zawsze taki robie na siwetyo dla tatyu, bo jest niebanalnym lasuchem i skoro moge polaczyc to co kocham z tym co pozyteczne to ide w to ;)) ostatnio zrobilam tacie ptysie z kremem waniliowym i tort czekoladowy snikers, co tu duzo mowic, byl zachwycony ;))

  12. Domi z kuchni says:

    Oj, dobrze, że zajrzałam jeszcze raz, bo wysłałam wiadomość na e-mail, jak to było napisane rano :)

    Wklejam więc tutaj:
    Mój – chyba najlepszy – własnoręcznie wykonany prezent to piernikowy aniołek.
    Mama mojego Ukochanego jest rozkochana w anioÅ‚ach, wszelkiej maÅ›ci, ma figurki, zawieszki, nawet koszulki i książki o anioÅ‚ach. Dlatego też na jednÄ… z okazji postanowiÅ‚am wÅ‚asnorÄ™cznie wykonać anioÅ‚a z ciasta piernikowego. ByÅ‚ przepiÄ™kny i caÅ‚kiem spory, bo miaÅ‚ 35 cm wysokoÅ›ci ależ to byÅ‚a radość, a ja… zapunktowaÅ‚am!

    Z tego samego ciasta również wykonałam wielkie serce z piernika dla mojego Ukochanego z naszymi imionami, piernik pięknie się zasuszył i wisi od dwóch lat na ścianie w sypialni

    Pozdrawiam!!

  13. imphotasy says:

    Ostatnio sprezentowaÅ‚am koledze czekoladkÄ™. Po co bawić siÄ™ w bombonierki, skoro można samemu zrobić jednÄ…, dużą czekoladkÄ™? Potrzeba tylko odpowiedniej foremki – moja byÅ‚a w ksztaÅ‚cie serca. UżyÅ‚am do tego biaÅ‚ej czekolady, zabarwionej na czerwono, a w Å›rodku znajdowaÅ‚o siÄ™ kremowe malinowe nadzienie.

  14. aleglodomorek says:

    Jednym z planowanych przeze mnie sÅ‚odkich prezentów sÄ… czekoladowe lizaki dla prawdziwego czekoladowego Å‚akomczucha. Lizaki bÄ™dÄ… w różnych smakach: imbir, chilli, cynamon. Każdy bÄ™dzie zawiniÄ™ty w celofan i przewiÄ…zany materiaÅ‚owÄ…, kraciastÄ…, czerwonÄ… kokardkÄ…. Mam nadziejÄ™, ze do 'tej’ okazji znajdÄ™ idealnÄ… foremkÄ™ na lizaki w ksztaÅ‚cie serduszka. Gdy lizaki bÄ™dÄ… gotowe, wsadzÄ™ je do Å‚adnego sÅ‚oiczka i zmieniÄ… wÅ‚aÅ›ciciela :)

  15. Mienta says:

    Bardzo lubię obdarowywac bliskich własnoręcznie przyrządzonymi słodkościami, przeważnie są to ozdobnie zapakowane ciasteczka.
    Jednak czytajÄ…c recenzjÄ™ przypomniaÅ‚am sobie pewnÄ… sytuacjÄ™ :) NapisaÅ‚aÅ›, że autorka ksiażki namawia do obdarowywania smakowitymi prezentami nie tylko bliskich…Podzielam jej zdanie ponieważ już raz miaÅ‚am takÄ… sytuacjÄ™.
    Często robię zakupy małym sklepiku z akcesoriami kuchennymi na hali targowej. Dziewczyna która prowadzi sklepik zawsze pomaga mi w wyborze potrzebnych rzeczy. Od słowa do słowa zaczęłyśmy kiedyś rozmawiać na temat wypieków. Powiedziała mi, że nie przepada za szarlotką. Ja przekornie postanowiłam zrobić jej niespodzziankę i przyrządzić moje popisowe mini szarlotki na orzechowym cieście. Gdy je zaniosłam była naprawde zaskoczona. Gdy następnym razem odwiedziłam sklep, poprosiła mnie o przepis. Bardzo jej smakowały a mi było bradzo miło z tego powodu. Teraz często rozmawiamy na kulinarne tematy i odwiedzam ją nie tylko przy okazji zakupów :)
    Przed wręczeniem tego smakowitego prezentu zrobiłam zdjęcie które można zobaczyć tu: http://i1140.photobucket.com/albums/n561/diana_tarkowska/szartolkapudeko.jpg

  16. od-kuchni says:

    Moim ulubionym okresem na obdarowywanie bliskich osób smakowitymi brezentami są święta Bożego Narodzenia. Pachnące, malutkie pierniczki w najróżniejszych Świątecznych kształtach, delikatnie ozdobione smakowitym lukrem lądują w przeźroczystych woreczkach przewiązanych kolorową wstążką. Urocze pralinki z białej czekolady w rożkach z kolorowego papieru do pakowania prezentów czy też butelka przygotowanego w domu egg-nogu. Aż szkoda, że Święta są tylko raz w roku! Na szczęście okazji na obdarowywanie bliskich czymś smacznym jest znacznie więcej :)

  17. jatugotuje says:

    SmakoÅ‚yki, którymi dzielÄ™ siÄ™ najczęściej to pozamykane w sÅ‚oiczkach promienie sÅ‚oÅ„ca, zapachy ogrodu, kolory owoców i bzyczenie pszczół. To godziny bulgotania w garnku i dziesiÄ…tki wyparzonych sÅ‚oików, które w najciemniejszym i najmroźniejszym momencie zimy otwierajÄ… przed obdarowanymi drzwi prowadzÄ…ce do najprzyjemniejszych wspomnieÅ„ lata. Przetwory – to najcenniejsze, co mogÄ™ podarować.
    Pozdrawiam :)

  18. ela says:

    Ja uwielbiam smakowite prezenty… dostawać.
    Mogę też patrzeć godzinami, jak ktoś misternie zdobi ciasteczka, idealnie układa warzywa w słoikach i fantazyjnie komponuje przekąski. I czasami, jak się mocno napatrzę, to też mnie bierze chętka na twórczość własną.
    30.09.2012… DzieÅ„ ChÅ‚opaka… To byÅ‚ ten dzieÅ„! BÄ™dÄ… pierogi ruskie! Takie jakie lubi mój chÅ‚opak. Farsz poszedÅ‚ gÅ‚adko-ser, ziemniaki, podsmażona cebula, jajko i przyprawy. Ciasto już szÅ‚o gorzej. TrochÄ™ ciepÅ‚ej wody do mÄ…ki… I jeszcze trochÄ™. I jeszcze trochÄ™. I jeszcze trochÄ™? Jeju-ile wody może przyjąć tak niewielka ilość mÄ…ki. Wreszcie, po dodaniu hektolitrów wody, ciasto uzyskaÅ‚o satysfakcjonujÄ…cÄ… konsystencjÄ™. PomyÅ›laÅ‚am: „skoro teÅ›ciowej lepienie pierogów idzie tak gÅ‚adko-to napewno dam radÄ™”… Przy 10-tym pierogu stwierdziÅ‚am, co nastÄ™puje:
    – farszu jakby nie ubywa
    – a czas wrÄ™cz przeciwnie.
    Po 2 godzinach i 26 pierogach poddaÅ‚am siÄ™-niby pierogi wychodziÅ‚y, ale moja „taÅ›ma” okazaÅ‚a siÄ™ po prostu sÅ‚abo wydajna.
    Jakie sÄ… tajniki sprawnego lepienia pierogów-nie wiem. Czy to dar z niebios czy bardzo wielka desperacja czy też jest w tym jakiÅ› haczyk…
    Podsumowując, smakowity prezent smakował, ale kolejny chyba za rok. :)

  19. mollisia says:

    Jadalny prezent? Odkąd zaczęłam piec na poważnie, często zdarza mi się robić podarunki, które nadają się do zjedzenia. Ale nigdy nie są to duże ciasta czy torty. Wciąż praca z ozdabianiem i masami nie idzie mi najlepiej, mimo całkiem dobrego efektu smakowego.

    Zawsze sÄ… to drobiazgi drożdżowe: rogaliki z konfiturÄ… czy wÅ‚asnorÄ™cznie robionymi przetworami. Czasami sÄ… to wypieki na sÅ‚odko, czasem na sÅ‚ono. Muffinki Å›wietnie nadajÄ… siÄ™ na prezenty – a to, co jest ich siłą, to to, że majÄ… Å›liczne papilotki. Ale ważne, by byÅ‚y z owocami. Ewentualnie owocowo-czekoladowe, majÄ… w sobie wtedy coÅ› lekkiego, soczystego a jednak grzesznego – jeÅ›li dodamy czekoladÄ™ :). Raz robiÅ‚am takie z czekoladÄ… ze Å›liwkÄ… i chilli – najlepszy zestaw, póki co, na prezent- moja tajna broÅ„ na prezenty ;)/ JeÅ›li chodzi o opakowanie, to najczęściej używam… pudeÅ‚ka po butach. WyÅ›cielam je materiaÅ‚em a z zewnÄ…trz oklejam papierem. JeÅ›li nie mam Å‚adnego – oklejam biaÅ‚ym papierem i rysujÄ™ coÅ›, co nawiÄ…zuje do osoby, której dajÄ™ prezent. A do Å›rodka jakieÅ› żywe kwity (bez Å‚odyg). Staram siÄ™ dopasowywać też do pory roku, wiÄ™c mogÄ… to być wrzosy, stokrotki, czy nawet czerwone i pomaraÅ„czowe liÅ›cie klonu. Tylko zbierane w dniu dawania, bo siÄ™ zwijajÄ… ;)

    Dobry efekt murowany :)

  20. Karolina says:

    W planach mam zrobienie małego pudełeczka wypełnionego tradycyjnymi ciasteczkami z krajów, do których wybrałam się wraz z moją przyjaciółką. Niedługo po prawie rocznym oddaleniu spotkamy się znowu. Ciągle myślę o naszym spotkaniu i planuje długą listę niespodzianek. W pudełeczku znajdą się ciasteczka, którymi zajadałyśmy się w trakcie podróży. Mam nadzieje, że ich zapach, kształt i smak przeniosą nas we wspólne wspomnienia. Upiekę Pepparkakor na wspomnienie naszej letniej wyprawy do Szwecji, a także Amaretti, aby powspominać nasz włoską majówkę. I nie może się obejść bez makaroników, które kupowałyśmy przez cały tydzień pobytu we Francji. Mam nadzieję, że prezent się spodoba i nada szczególnej magii wspomnień podczas tak wyczekiwanego spotkania. Wierzę, że to nakłoni nas do kolejnych podróżniczych planów i ich realizacji, aby co roku pudełeczko było większe.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  21. korallab says:

    ja już sÅ‚odkie prezenty bożonarodzeniowe zaczęłam robić – w tymroku, oprócz tradycyjnych pierników, bliscy dostanÄ… sÅ‚oiki z 3 rodzajami dżemów (maliwowy, gruszkowy i konfitura Å›liwkowa), a do tego malinówka – tÄ… dopiero robiÄ™ w sobotÄ™ :) wszystko sobie do Å›wiÄ…t poleżakuje (mam nadziejÄ™, że nie zjem;p), przed samymi Å›wiÄ™tami może jeszcze dorobiÄ™ trufle

  22. mojetworyprzetwory says:

    Smakowity prezent to z mojej strony koszyk pełen słoiczków z Moimi Tworami Przetworami i obowiązkowo i niezmiennie od lat potrójnie czekoladowe muffinki z m&m- sami;) Noc już nie zmieniam, wiem co Kto lubi i obdarowywuję ich z wielką przyjemnością.

  23. Marta says:

    Najsmakowitszym prezentem jaki kiedykolwiek zrobiłam był urodzinowy tort-niespodzianka dla mojego przyszłego męża. Tort orzechowy upiekłam według przepisu mojej babci: aromatyczny orzechowy biszkopt, orzechow i czekoloadowa masa, wszystko naturalne i przeeepyszne. Pycha! Jako dekoracje poslużyły mi własnoręcznie zrobione literki z karmelu. Tort spakowałam i wysłałam kurierem do narzeczonego, który był w pracy, w nowej pracy od miesiaca:) Efekt był piorunujący:) Do dziś wspomina swoje zaskoczenie i zdumienie na widok przepysznej przesyłki:)

  24. Ola says:

    Ja już zrobiÅ‚am – na Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia

    Uważam, że wcale nie chodzi o to by dać najbliższym bardzo drogi prezent ale taki Od Serca, zrobiony specjalnie z myśląmo Nich.

    2 lata temu upiekłam kilka duuużych pierników w kszałcie choinek, bombek oraz serca i przystroiłam je zimowymi motywami. Do każdego pierniczka dokupiłam ozdobne pudełko i trochę sianka, by prezent się nie uszkodził.

    Rok temu – ten prezent zrobiÅ‚am akurat dziadkom – kupiÅ‚am puszkÄ™ z ciasteczkowymi ludzikami, upiekÅ‚am ciasteczka cynamonowe i korzenne i podÅ‚ożyÅ‚am taki ogromny sÅ‚odki pakunek pod choinkÄ™. Później zajadaliÅ›my siÄ™ nimi przez resztÄ™ Å›wiÄ…t, wiÄ™c z prezentu skorzystali nie tylko Dziadkowie ale i caÅ‚a rodzina ;)