Z niektórymi ciastami jest tak, że im prostsze tym lepsze. Tak jest dla mnie w przypadku szarlotki, której nie powinno się przekombinować. Uwielbiam taką z kawałkami jabłek, a nie z całkiem rozgotowanym musem. Ciasta prawie tyle co nic, im więcej jabłek, tym lepiej.

szarlotka

 

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła (100g)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

mus jabłkowy:

  • 6 dużych jabłek (antonówki, szara reneta)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 – 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 jajko na wierzch

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę i skro sokiem z cytryny. Na dno garnka wlej wodę, dodaj jabłka, cukier i praż, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodaj cynamon do smaku i zostaw do wystygnięcia.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj, wyłóż dno formy (na tartę lub tortownicę), ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 10-15 minut. Z reszty ciasta wytnij paski.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, z pasków ciasta zrób na wierzchu kratkę i posmaruj ją rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut.

Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najbardziej lubię w wersji minimalistycznej, jeśli jednak masz ochotę, możesz posypać ją cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną i gałką lodów. Z sosem czekoladowym też jest super :)

szarlotka

 

szarlotka

szarlotka

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. marta says:

    Witam;) uwielbiam ten blog! Wykorzystalam już wiele Waszych przepisów. Ten na szarlotke już dwukrotnie. :) i choć w smaku wychodzi pyszna, to mam dwa problemy z ciastem… Po pierwsze ciasto mi sie kruszy i nie mogę go rozwalkowac, w związku z tym po prostu wyklejam nim kawleczek po kawałeczku formę ;/ a wszystko robię wg przepisu. Po drugie ciasta wychodzimi dość mało, o takiej pięknej kratce nie ma mowy ;), a forme mam raczej mała. Poradzcie proszę, może znacie rozwiązanie… Chciałabym jeszcze nie raz zrobić to pyszne ciasto, choć pewnie nawet z problemami będę je robić,bo znika w oka mgnieniu ;)

    • Agata says:

      Marta, dziękujemy za miłe słowa :)
      jeśli chodzi o przepis na to ciasto, to nie spotkałam się wcześniej z podobnymi problemami. Zrobiłabym jednak tak:
      – aby ciasto się nie kruszyło, dodaj do niego więcej wody lub masła, aby ciasto było bardziej kleiste
      – aby było więcej ciasta, to albo cieniej je rozwałkuj, albo zrob z podwójnej porcji (wówczas sporo zostanie, ale można zamrozić lub upiec jeszcze tartaletki)