Zostałam poproszona o ciasto z jabłkami, bo przecież są papierówki w domu. Wyjątkowo nie miałam weny, ale nie mogłam odmówić Mamie :) Byłam tuż przed wyjazdem, więc w grę wchodziło tylko szybkie ciasto z jabłkami. Takie właśnie jest to biszkoptowe ciasto. Jest sycące, „jest co pojeść” (cytat Mamy). I do tego jest smaczne :)
Z filiżanką ciepłej herbaty idealne na jesienną porę.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 7 papierówek (lub 3-4 jabłka średniej wielkości)
- 1 łyżka cukru i 1 łyżka cynamonu – do pospania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Jabłka obierz i pokrój w cząstki.
- Jajka ubij z cukrem do białości, dodaj olej, wodę i ocet, a na końcu wymieszaną mąkę z sodą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i powtykaj kawałki jabłek.
- wierzch posyp cukrem z cynamonem.
- Biszkopt z jabłkami piecz 40 minut.
1 Response
gin says:
Wygląda na cudownie mięciutkie :)