
ZostaÅ‚am poproszona o ciasto z jabÅ‚kami, bo przecież sÄ… papierówki w domu. WyjÄ…tkowo nie miaÅ‚am weny, ale nie mogÅ‚am odmówić Mamie :) ByÅ‚am tuż przed wyjazdem, wiÄ™c w grÄ™ wchodziÅ‚o tylko szybkie ciasto z jabÅ‚kami. Takie wÅ‚aÅ›nie jest to biszkoptowe ciasto. Jest sycÄ…ce, „jest co pojeść” (cytat Mamy). I do tego jest smaczne :)
Z filiżanką ciepłej herbaty idealne na jesienną porę.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mÄ…ki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 7 papierówek (lub 3-4 jabłka średniej wielkości)
- 1 Å‚yżka cukru i 1 Å‚yżka cynamonu – do pospania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Jabłka obierz i pokrój w cząstki.
- Jajka ubij z cukrem do białości, dodaj olej, wodę i ocet, a na końcu wymieszaną mąkę z sodą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i powtykaj kawałki jabłek.
- wierzch posyp cukrem z cynamonem.
- Biszkopt z jabłkami piecz 40 minut.
1 Response
gin says:
Wygląda na cudownie mięciutkie :)