Cierpicie na popularny, a trudny do zniesienia w listopadzie  deficyt słońca?Przygotujcie te tartaletki, a rzeczywistość wokół Was błyskawicznie się rozjaśni:) Połączyłam w nich to, co najbardziej lubię: kruchy spód, budyniową słodycz i orzeźwienie granatu. Taka niezobowiązująca kaskada smaków, które naprawdę poprawiają humor.

Składniki:

z podanej porcji wychodzi 10 tartaletek

  • 300 g mÄ…ki
  • 150 g masÅ‚a
  • jajko
  • pół szklanki cukru – najlepiej brÄ…zowego
  • szczypta soli
  • 4 Å‚yżki kako
  • Å‚yżka zimnej wody

krem

  • budyÅ„ waniliowy
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 szklanki mleka
  • 3 Å‚yżki cukru
  • granat

MÄ…kÄ™ przesiać, dodać kakao, sól cukier i szybko wymieszać. MasÅ‚o pokroić na kawaÅ‚ki, wrzucić do masy i rozetrzeć. Dodać jajko i wodÄ™, zagnieść ciasto. Zwinąć w kulkÄ™ i schÅ‚odzić w lodówce przez godzinÄ™. W tym czasie przygotować budyÅ„ – proszek wymieszać z poÅ‚owÄ… szklanki mleka, pozostaÅ‚Ä… zagotować. Zmniejszyć ogieÅ„, dodać masÄ™ z proszkiem, masÅ‚o, cukier i mieszać, aż powstanie gÄ™sta masa. Ostudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 18 minut. Po wyjęciu przestydzić. Na zimne wyłożyć masę budyniową, a na nią pestki garnatu.

 

CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy