Czekoladki z orzechami

Z czekolad mogÄ™ jeść tylko gorzkÄ…, takÄ… 70% dlatego zawsze ubolewam jak widzÄ™ czekoladÄ™ „z okienkiem” lub z bakaliami, ponieważ o taka gorzkÄ… jest naprawdÄ™ ciężko. Dlatego robiÄ™ jÄ… sama, a przy okazji mam dodatek do kulinarnych paczek ;) DodajÄ™ do niej to, co lubiÄ™ najbardziej: pistacje, morele i migdaÅ‚y.

Czekoladki z orzechami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 gorzkie czekolady (mogÄ… być deserowe lub jedna mleczna i jedna gorzka)
  • skórka otarta z 1/4 pomaraÅ„czy
  • 6 suszonych moreli pokrojonych w paski
  • 1 Å‚yżka wyÅ‚uskanych pistacji
  • 1 Å‚yżka posiekanych migdałów

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli postaw metalową lub żaroodporną miskę z posiekaną czekoladą na garnku z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała tafli wody), wymieszaj ze skórką z pomarańczy.

CzekoladÄ™ nałóż po Å‚yżeczce do silikonowej formy na minimufinki (na zdjÄ™ciu) lub bezpoÅ›rednio na papier do pieczenia (bÄ™dÄ… nierówne ksztaÅ‚ty, Å›wiadczÄ…ce o produkcji „hand made” ;)) i powtykaj ulubione bakalie.

Poczekaj, aż czekolada zastygnie, wówczas bez problemu wyciągniesz czekoladki (lub odkleisz je od papieru).

Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

 


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze