Na Święta uwielbiam robić pralinki, trufle, śliwki z marcepanem w czekoladzie. Do czekoladek mam całą szafkę foremek, bo trudno powstrzymać mi się przed kolejnymi kształtami, wzbogacającymi moje własnoręcznie robione bombonierki. Robię również wersje wegańskie i za każdym razem eksperymentuję z czymś nowym. Gdy zobaczyłam w swojej kolekcji foremki, kształtem przypominające czekoladki toffifee, wiedziałam, że muszę je wykorzystać do wegańskich toffifee.

Zdjęcia zrobiłam na szybko w zeszłym roku, tuż przed przyjściem gości, więc na pewno nie jestem z nich dumna ;) Jednak zbyt egoistyczne byłoby niepodzielenie się z Wami tym przepisem ;)

Składniki (na 24 sztuki):

  • 3 łyżki erytrolu (jeśli używacie cukier, dajcie cukier muscovado)
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej (górna, stałą część   mleka kokosowego z puszki)
  • 4 łyżki masła orzechowego (bez cukru, bez soli, 100% orzeszków)
  • 2 łyżki orzechów laskowych (do zmielenia)
  • szczypta soli
  • 24 orzechy laskowe
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • pół łyżeczki śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe wyłóż na blaszkę i podpiecz chwilę w piekarniku. Usuń z nich skórkę. Dzięki   upieczeniu, orzechy będą bardziej aromatyczne.
  2. Zmiel 2 łyżki orzechów laskowych.
  3. W rondelku rozpuść erytrol (lub odpowiednio cukier) i gotuj, aż zacznie gęstniej. dodaj śmietankę kokosową i podgrzewaj, stale mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Ściągnij z ognia.
  4. Dodaj masło orzechowe i zmielone orzechy laskowe oraz sól.
  5. Orzechową masę przelej do silikonowych foremek, w środek każdej pralinki włóż orzech laskowy. Foremkę włóż do zamrażarki na ok. 15 minut
  6. Na parze rozpuść czekoladę, dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj. Przykryj czekoladą wierzch pralinek, aby ukryć orzeszka. Zostaw do wystygnięcia czekolady
  7. Najlepiej przechowywać w zamrażarce (ew. w lodówce) i wyciągnąć odpowiednio wcześniej.


DeseryPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze