Czekoladki z orzechami

Z czekolad mogę jeść tylko gorzką, taką 70% dlatego zawsze ubolewam jak widzę czekoladę „z okienkiem” lub z bakaliami, ponieważ o taka gorzką jest naprawdę ciężko. Dlatego robię ją sama, a przy okazji mam dodatek do kulinarnych paczek ;) Dodaję do niej to, co lubię najbardziej: pistacje, morele i migdały.

Czekoladki z orzechami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 gorzkie czekolady (mogą być deserowe lub jedna mleczna i jedna gorzka)
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy
  • 6 suszonych moreli pokrojonych w paski
  • 1 łyżka wyłuskanych pistacji
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli postaw metalową lub żaroodporną miskę z posiekaną czekoladą na garnku z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała tafli wody), wymieszaj ze skórką z pomarańczy.

Czekoladę nałóż po łyżeczce do silikonowej formy na minimufinki (na zdjęciu) lub bezpośrednio na papier do pieczenia (będą nierówne kształty, świadczące o produkcji „hand made” ;)) i powtykaj ulubione bakalie.

Poczekaj, aż czekolada zastygnie, wówczas bez problemu wyciągniesz czekoladki (lub odkleisz je od papieru).

Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

 


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze