Ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem w tym roku wzbogacą paczki ze słodkościami dla moich przyjaciół. Są idealne do herbaty i nie są bardzo słodkie. Niewielkie ich gabaryty pozwalają jeść jeden za drugim, aż dosięgniemy spodu puszki :)

Ciasteczka z dżemem

Składniki (na 45 sztuk):

  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • ok. pół szklanki dżemu (dałam wiśniowy)

Utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Dodaj wanilię, otartą skórkę z cytryny i żółtko i nadal ucieraj. Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę.

Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je dżemem.

Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.

Wystudź na metalowej kratce.

Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem

Przepis inspirowany przepisem na „Jam drops” z magazynu Donna Hay Dec/Jan 2013


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

Pozostaw odpowiedź jaroka Anuluj pisanie odpowiedzi