Doceniam te chwile, kiedy śniadanie może trwać dłużej. Być słodkie, jak  w  najbardziej niewiarygodnej komedii romantycznej. Przeciągać się leniwe do południa. Zostawić po sobie otulające zmysły zapachy. Cynamonu, pomarańczy, brązowego cukru. Ten przepis na placuszki bananowe to właściwie podpowiedź, jak przyjemnie, niespiesznie i niezobowiązująco  rozpocząć dzień.

Składniki

na 8 sztuk

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 banany
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z pomarańczy
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju do smażenia

Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną masę z solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać żółtko,    cukier i mleko, wyrobić ciasto. Banany rozrobnić widelcem, wymieszać ze skórką. Dodać do ciasta. Lekko wymieszać.   Nakładać łyżką na patelnię. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

DeseryPrzepisyŚniadania
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. Monimańka says:

    No ślinka leci, jak widzi się takie cudowne placuszki. W szczególności, że uwielbiam i banany i pomarańcze. I włąśnie dzięki Tobie znalazłam pomysl na podwieczorek dla mojego siostrzeńca.