_MG_5689

Sól cytrynowa to bardzo dobry dodatek do ryb. Poza skórką z cytryny można dodać jeszcze skórkę z pomarańczy. Sól przesypana do ładnego słoika nadaje się również jako kulinarny prezent. W podobny sposób można zrobić sól ziołową czy z papryczką chili.

Sól cytrynowa

Składniki (na 2 słoiki):

  • 0,5 kg soli morskiej gruboziarnistej
  • 3 cytryny

Nagrzej piekarnik do 140 stopni.

Cytryny dokładnie umyj (można płynem do naczyń). Zetrzyj z nich skórkę i wymieszaj z solą. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp równomierną warstwą soli. Piecz ok, 10-15 minut, aż sól cytrynowa będzie sucha.

Ostudź i przesyp do słoików.

Sól cytrynowa

sól cytrynowa

 

 


Przetwory
Author: Agata

Get Connected