Ciasteczka z kardamonem bez laktozy

Co roku mam stały repertuar na święta. Co roku jednak w ostatniej chwili eksperymentuję. Tak było tym razem, gdy wieczorem chciałam zrobić coś szybkiego. Takie są właśnie te ciastka, podobne do biszkoptów. Robi się je błyskawicznie wieczorem (wystarczą bowiem tylko jajka, cukier, mąka i kardamon) , zostawia na noc do przeschnięcia i rano się piecze. Zdążycie upiec je przed pracą, bowiem pieczenie ich trwa tylko 10 minut, właściwie 20, bo są 2 blachy. Aromat kardamonu w kuchni podczas pieczenia niebywały!

Ciasteczka z kardamonem bez laktozy

Ciasteczka z kardamonem ucieszÄ… Waszych bliskich. Kulinarne prezenty to zawsze strzaÅ‚ w 10! PomysÅ‚ na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki „Smakowite prezenty„.

_MG_7073-kopia

Składniki (na 60 sztuk):

  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 200g mÄ…ki
  • 1 Å‚yżeczka mielonego kardamonu (sama mieliÅ‚am, dziÄ™ki czemu aromat zdecydowanie silniejszy)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij (mikserem) z cukrem do białości. Zajmie Ci to ok 5-10 minut.
  2. MÄ…kÄ™ przesiej i wymieszaj z kardamonem.
  3. Wsyp mÄ…kÄ™ do ubitych jajek i wymieszaj.
  4. 2 blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładaj porcje ciasta. Zostaw do wyschnięcia na noc.
  6. Rano nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka 10 minut.

Ciasteczka z kardamonem bez laktozy


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected