Coraz bardziej lubię połączenie słodko-wytrawnych smaków. W tych ciasteczkach takie połączenie występuje dwukrotnie, po pierwsze macierzanka (zioło) i cukier, po drugie pomarańcza i imbir (dżem). Całość sprawia, że można jeść niemal bez końca, bo ciastka są mało słodkie.
Składniki:
- 200g masła (kostka)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka suszonej macierzanki cytrynowej
- dżem z pomarańczy z imbirem
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj macierzankę , otartą skórkę z pomarańczy, żółtko i nadal ucieraj.
- Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżeczkę wody).
- Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je dżemem za pomocą małej łyżeczki lub worka cukierniczego..
- Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.