Maślane ciasteczka z macierzanką

Coraz bardziej lubię połączenie słodko-wytrawnych smaków. W tych ciasteczkach takie połączenie występuje dwukrotnie, po pierwsze macierzanka (zioło) i cukier, po drugie pomarańcza i imbir (dżem). Całość sprawia, że można jeść niemal bez końca, bo ciastka są mało słodkie.

Maślane ciasteczka z macierzanką

Składniki:

    • 200g masła (kostka)
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    • 1 łyżka suszonej macierzanki cytrynowej
    • dżem z pomarańczy z imbirem

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj macierzankę , otartą skórkę z pomarańczy, żółtko i nadal ucieraj.
  3. Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżeczkę wody).
  4. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny
  5. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je dżemem za pomocą małej łyżeczki lub worka cukierniczego..
  7. Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.

Maślane ciasteczka z macierzanką

Maślane ciasteczka z macierzanką

 


CiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected