Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

MaÅ›lane ciasteczka pomaraÅ„czowe z konfiturÄ… z fig możecie zrobić na ostatniÄ… chwilÄ™ przed ÅšwiÄ™tami. Robi je siÄ™ ekspresowo, a zapach, który roztacza siÄ™ w domu podczas ich pieczenia jest obłędny. MasÅ‚o, pomaraÅ„cze i figi – kompozycja doskonaÅ‚a na nadchodzÄ…ce Å›wiÄ™ta :)

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Maślane ciasteczka pomarańczowe są bardzo wciągające, idealnych rozmiarów na jeden kęs :)

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig

Składniki (na 50 sztuk):

  • 200g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 150g cukru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomaraÅ„czy
  • 2 szklanki mÄ…ki (300g)
  • 3 Å‚yżki konfitury z fig

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i żółtko i nadal ucieraj.
  2. Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę.
  3. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je konfiturą.
  7. Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.
  8. Wystudź na metalowej kratce.
  9. Ciasta możesz przechowywać w metalowych puszkach.

Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Jurski says:

    Wyglądają mega. Muszę wypróbować ten przepis. Konfiturę kupiłaś gotową, czy własnej roboty?