
Shortbread to szkockie bardzo kruche ciastka. I bardzo maślane :) Tradycyjne są bez dodatków, jednak można je wzbogacić ekstraktem z wanilii czy startą skórką z cytryny. W obu wersjach pyszne do kawy, jak i herbaty. Są to moje „awaryjne” ciastka, bowiem składniki na nie (tylko masło, mąka i cukier) zawsze mam w domu :)
Składniki:
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
- Wysmaruj masłem 2 foremki o średnicy 20 cm.
- Utrzyj (można mikserem) masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj wodę oraz stopniowo dosypuj obie mąki.
- Podziel ciasto na pół: do jednej połowy dodaj skórkę z cytryny, do drugiej ekstraktu z wanilii
- Ciasto wyłóż do foremek.
- Nożem zaznacz 12-16 ciastek (trójkątów) na każdej blaszce.
- Każde ciastko nakłuj widelcem.
- Każdy shortbread (każdą foremkę) posyp 1 łyżką cukru
- Piecz 30 minut, wyciągnij i po 5 minutach pokrój ostrym nożem wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii.
- Shortbread można przechowywać w słoiku lub puszce przez ok. 1 tydzień.
7 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Ale muszą maślanie smakować! Uwielbiam.
Crispy Biscuits says:
Kupiłam ostatnio książkę, w której znalazłam mnóstwo przepisów na podobne chlebki. Faktycznie zawsze można je przygotować :)
siankoo says:
pięknie i bardzo smakowicie się prezentują, miałabym ochotę spróbować :)
Droczilka says:
Shortbready należą do moich ulubionych ciasteczek, ale jeszcze nigdy nie piekłam ich sama. Przepis zapisuję:-).
sophisticated says:
Swym niezwykłym smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienie, polecam gorąco!
kocie-smaki says:
to ja poproszę bez skórki cytrynowej, z wanilią. uwielbiam takie chrupiące wypieki :)
Nashelly says:
Kocham po prostu wszystko co maślane, boskie <33