Sos karmelowy

Sos karmelowy to idealny dodatek do deserów, kawy a także kawy mrożonej. Zazwyczaj  używam go do pany cotty, serników. Wystarczy cukier i śmietanka, można dodać sól gruboziarnistą (mniam), łyżkę masła czy ekstrakt z wanilii. Dodatkowo można go podkręcić Baileysem , wszystko wg własnego upodobania :)

Sos karmelowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki Å›mietanki 30% lub 36%
  • 1/4 Å‚yżeczki soli morskiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp cukier do rondla, najlepiej z grubym dnem (nie używaj do tego celu patelni teflonowej!)
  2. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, ja nie mieszam tylko wstrząsam rondlem
  3. Dodaj Å›mietankÄ™, najlepiej lekko podgrzanÄ…, inaczej karmel szybko stwardnieje (nawet jeÅ›li, to nie wpadaj w panikÄ™ – wystarczy caÅ‚ość podgrzać intensywnie mieszajÄ…c) i ewentualnie sól, caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszaj
  4. Ostudź sos karmelowy i używaj do ulubionych deserów.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

 

 

 

 

DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze