oponki

Napatrzyłam się na oponki kilka tygodni temu w Tłusty Czwartek i nabrałam apetytu. Przy okazji uznałam, że oponki wcale przecież nie muszą być przypisane tylko do tego jednego dnia!Usmażyłam je tak po prostu, bez okazji. Do popołudniowej kawy pitej z koleżanką.

Są nieco lżejsze niż amerykańskie doughnuts,bo z ciasta bez drożdży. Oponki wymagają też zdecydowanie mniej pracy. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, a one będą puszyte. Wystaczy je nieco schłodzić. Do tradycyjnych pączków też nie należy ich porównywać, mają zupełnie inną konsytencję. Smakują jednak przyjemnie.

oponki

Po tłusto-czwartkowym szaleństwie z kolorowymi amerykańskimi pączkami miałam dość barwnych wrażeń i większość oponek oprószyłam jedynie cukrem pudrem. Nie wszystkim jednak się ta uboga dekoracja spodobała:) Na specjalne życzenie niektóre oponki zostały oblane białą i ciemną czekoladą.

oponki

W czekoladowym wydaniu oponki dla mnie są zbyt słodkie, ale jeśli ktoś potrzebuje intesywnych wrażeń, niech ich sobie nie żałuje:)

oponki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • jajko
  •  pół szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
  • ewentualnie tabliczka gorzkiej i białej czekolady

Jajko utrzeć z cukrem na gładki krem. W drugiej misce przesiać 2 szklanki mąki, dodać proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać i wlać do masy z cukrem. Mleko podgrzać, tak by roztopiło się w nim masło. Dodać mieszankę do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać dobrze. Gdy postawnie gładkie ciasto dodać jeszcze pozostałe pół szklanki mąki. Wmieszać w ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę, przykryć folia i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po wyjęciu podzielić na 3 porcje i każdą osobno rozwałkować. Z ciasta wycinać większą szklanką kółka, a czymś mniejszym – zakrętką od butelki – w środku mniejsze. Olej rozgrzać do 175 stopni i wrzucać kilka oponek. Smażyć do zarumieniania z obu stron.

Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem lub maczać w roztopionej czekoladzie.

oponki

Przepis na te oponki znalazłam na videoblogu kocham gotować.


CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected