Schab suszony

O suszonym schabie dowiedziałam się od kolegi, którego żona zawsze przygotowuje go na święta. Początkowo miałam pewne obawy, jak ususzyć surowe mięso w domu, żeby się nie zepsuło, jednak postanowiłam spróbować. Coraz częściej sięgam do starych sposobów. Nie ukrywam, że rzadko kiedy kupuję wędlinę, bowiem rzadko kiedy mi ona smakuje. Domowe wędliny chyba często będą teraz gościć w mojej kuchni. jest bardzo łatwy w przygotowaniu, trzeba jednak trochę cierpliwości po cały proces wymaga 14 dni. Warto poczekać :)

Suszony schab zdecydowanie mnie zachwycił, aromatyczny od ziół, łatwy do krojenia i przechowywania. Co ważne, może długo przebywać w lodówce i nic mu się nie dzieje. Taka wędlina jest dużo smaczniejsza od wszystkich kupnych, nawet tych „bez konserwantów”. Mam pewność, że wiem co jem, sama dobieram dodatki i wszystkie są naturalne (a nie „identyczne z naturalnymi”). Poza tym nie ukrywam, że jest dla mnie frajdą   świadomość, że sama robię wędliny. Podobnie jest z domowym chlebem

Schab suszony

Składniki:

  • ok. 1 kg ładnego schabu
  • 40g soli
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego utłucz w moździerzu.
  3. Wszystkie składniki (poza schabem ;) ) wymieszaj ze sobą i dokładnie posmaruj nią cały schab, również boki.
  4. Mięso włóż do garnka (lub do naczynia z pokrywką), przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 4 dni. Codziennie patrz, czy mięso nie puściło soków, jeśli tak, odlej je.
  5. Po 4 dniach schab przełóż do czystej pończochy lub rajstopowej podkolanówki (lub do siatki do wędlin, jeśli takową posiadasz, można tez w bandaż, ale tylko zawińcie raz, pojedynczo, inaczej schab nie będzie oddychać i może spleśnieć) i owiń go 2 krotnie. Przewiąż schab kilkakrotnie sznurkiem, czyli potraktuj go jak szynkę :)
  6. Powieś schab na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu (tak, aby z każdej strony był dostęp do powietrza) i pozwól mu się tak suszyć przez 7 dni. U mnie schab wisi w kuchni na karniszu, nieopodal rurek od kaloryfera i nieopodal okna (które jest zawsze rozszczelnione).
  7.  Po 7 dniach zdejmij schab, usuń pończochę i schowaj schab do lodówki (do naczynia, ściereczki lub folii) na 3 dni.

Suszony schab można kroić bardzo cienko, jest naprawdę niezwykle aromatyczny. Jak dla mnie to jedna z lepszych wędlin.

Schab suszony

Schab suszony


PrzystawkiWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    8 komentarzy

  1. ulcik says:

    Ja już robiłam jeden, teraz robię kolejny i już doczekać się nie mogę efektu, bo zioła zmieniłam :) Będzie w sam raz na święta !