Lubię gęste zupy. Aromatyczne kremy. Intesywne smakowe doznania. Taki jest krem z selera doprawiony pleśniowym serem. Bardzo zimowy, energetyczny. Z mocnym uderzeniem pora i czarnego pieprzu.

 Selerowi trudno grać główną rolę, jest zbyt mdły. Najczęściej bywa niezauważalnym dodatkiem. Jedym z wielu elementów bulionu. Dzięki tej zupie przekonacie się, że wzmocniony odpowiednim akcentem nabiera charakteru. Towarzystwo innych warzyw i mojej ulubionej oliwy z truflą pasują do niego idealnie. Grzanka razowego chleba też może się przy kremie z selera pojawić, ale to już tak bardziej niezobowiązująco.

krem z selera

Krem z selera najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Wtedy najbardziej wyczuwalne są wszystkie jej aromaty.

krem z selera

Składniki:

  • 2 nieduże selery
  • por
  • pietruszka korzeÅ„
  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • szczypiorek do dekoracji
  • 2 Å‚yżki czarnego Å›wieżomielonego pieprzu
  • 3 Å‚yżki oliwy truflowej
  • 4 plasterki sera pleÅ›niowego pokrojonego w kostkÄ™
  • litr wody przegotowanej

Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać cebulę, zeszklić przez minutę. Dodać marchewkę, pokrojoną drobno białą część pora, pietruszkę. Mieszając podpiekać około 5 minut. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do pieczonych warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut. Zalać wodą i gotować 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z nich marchewkę. Pozstałe zmiksować na gładki krem. Dodać pozostałą oliwę. Ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać z kawałkami sera i posiekaną zieloną częścią pora i szczypiorkiem.

krem z selera

Do kremu można podać też grzanki z chleba razowego albo bułki zapiekanych z serem.

krem z selera

Krem przed podaniem można też oprószyć świeżym pieprzem.

krem z selera


PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. magda says:

    uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy kremy! ten z selera brzmi smakowicie, a dodatek sera pleÅ›niowego … brak słów, jakie to musi być pyszne! :D