Lubię gęste zupy. Aromatyczne kremy. Intesywne smakowe doznania. Taki jest krem z selera doprawiony pleśniowym serem. Bardzo zimowy, energetyczny. Z mocnym uderzeniem pora i czarnego pieprzu.
Selerowi trudno grać główną rolę, jest zbyt mdły. Najczęściej bywa niezauważalnym dodatkiem. Jedym z wielu elementów bulionu. Dzięki tej zupie przekonacie się, że wzmocniony odpowiednim akcentem nabiera charakteru. Towarzystwo innych warzyw i mojej ulubionej oliwy z truflą pasują do niego idealnie. Grzanka razowego chleba też może się przy kremie z selera pojawić, ale to już tak bardziej niezobowiązująco.
Krem z selera najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Wtedy najbardziej wyczuwalne są wszystkie jej aromaty.
Składniki:
- 2 nieduże selery
- por
- pietruszka korzeń
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- szczypiorek do dekoracji
- 2 łyżki czarnego świeżomielonego pieprzu
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 4 plasterki sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
- litr wody przegotowanej
Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać cebulę, zeszklić przez minutę. Dodać marchewkę, pokrojoną drobno białą część pora, pietruszkę. Mieszając podpiekać około 5 minut. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do pieczonych warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut. Zalać wodą i gotować 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z nich marchewkę. Pozstałe zmiksować na gładki krem. Dodać pozostałą oliwę. Ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z kawałkami sera i posiekaną zieloną częścią pora i szczypiorkiem.
Do kremu można podać też grzanki z chleba razowego albo bułki zapiekanych z serem.
Krem przed podaniem można też oprószyć świeżym pieprzem.
2 komentarze
karmel-itka says:
ser pleśniowy i krem z selera?
muszę spróbować!
magda says:
uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy kremy! ten z selera brzmi smakowicie, a dodatek sera pleśniowego … brak słów, jakie to musi być pyszne! :D