Podróże śladem najintesywniejszych aromatów są dla mnie najprzyjemniejsze. Mam słabość do tętniących kulinarnym życiem targowisk. Do malutkich kafejek ukrytych w gąszczu zabieganych ulic. Do restauracji, których wejście zniechęca, ale widok   rozkoszujących się kolejną porcją klientów, sugeruje, by koniecznie w niej się zatrzymać. Nie trzeba kupować biletu lotniczego, by odbyć taką podróż. Wystarczy dobry przepis.  Ten  przypomina barwne Maroko. Jego  dynamikę i wyrazistość.

pulpeciki z jagnięciny

Jagnięcina jest wykwintna, doceniana na świecie, u nas traktowana z dystansem. Niepotrzebnie, bo to mięso, z którego sprawnie i bez zbędnych ceregieli można wyczarować czarujące danie.

Wszystko zależy od dodatków, którymi ją  szef kuchni  uraczy. Dzięki świeżej mięcie i jogurtowi można skręcić w grecką stronę. Ja za namową znajomego kucharza, poprosiłam o solidną garść marokańskich aromatów. Jędrne mięso zmielił doświadczony rzeźnik z targu przy warszawskiej Hali Mirowskiej. Kolendrę kupiłam na wagę  w kolejnej alejce.

pulpeciki z  jagnięciny

Powiem Wam szczerze, że smak mnie zaskoczył. Mięso swoją soczystością i delikatnością, sos nascycony przyprawami i ziołami. Jest w nim coś tak egzotycznego, że kusi, by częściej przenosić go do naszej kuchni.

Składniki

  • pół kilograma mielonej jagnięciny
  • 2 puszki pomidorów
  • 3  łyżki kminu rzymskiego – najlepiej w zaiarnach nie mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 garście świeżego lub suszonego majeranku
  • papryczka chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki mąki
  • 4 łyżki oliwy

Jagnięcinę doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, 1/3 posiekanej kolendry, ząbkiem czosnku, łyżką kminu. Uformować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mące.

2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Gotowe pulpeciki smażyć z obu stron do zarumienienia (3-4 minuty). W garnku z grubym dnem rozgrzać pozostałą oliwę. Zarumienić na niej posiekany czosnek. Dodać pozostałe ziarna kminu, 1/3 posiekanej  kolendry, papryczkę chilli i wymieszać i wrzucić na to podsmażone pulpeciki. Zalać pokrojonymi pomidorami i sokiem, który pozostał w puszce. Doprawić solą i pieprzem i dusić na niewielkim ogniu około 20 minut.

Na koniec dodać pozostałą część posiekanej kolendry.

pulpeciki z jagnięciny

Podawać z pieczywem, kaszą albo ziemniakami

pulpeciki z jagnięciny


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. niunia says:

    pyvhotka, taka wiosna deszczowa i zimna :( wiec rozgrzeje dzis atmosfere i zakatarzone nosy w domu Marokiem;-)