
Mój romans z czekoladą trwa. Po cremie brulee intensywnych emocji potrzebowałam jeszcze więcej. Tłumaczę to sobie jesienną ponurą aurą, na którą trzeba antidotum. Czekolada spełnia swą rolę idealnie. W duecie z aromatyczną kawą, z lodami waniliowymi albo saute. Pysznie jest po prostu. Ciasto ujmuje miękkością i wilgocią. Jesiennego charakteru dodaje mu szczypta kardamonu. Jest słodkie, ale nie za bardzo, wytrawne, ale nie za mocno. Takie akurat:)
Zalet ciasto czekoladowe ma więcej. Nie potrzeba do jego zrobienia miksera. Wystarczą widelec i dwie miski. Chwila mieszania, a potem do ideału doprowadza je już bez naszego udziału piekarnik. Jeśli szukacie przepisu na weekendowy deser, nie zastanawiajcie się dłużej:)
Składniki:
- 250 g mÄ…ki
- 3/4 szklanki brÄ…zowego cukru
- 230 ml maślanki
- 200 ml oleju
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
polewa :
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżeczka płatków migdałowych
MÄ…kÄ™ przesiać do miski, dodać kakao, proszek i sodÄ™, kardamon i cynamon oraz cukier. Połączyć skÅ‚adniki. W drugiej misce rozbeÅ‚tać jajka, dodać maÅ›lankÄ™ i olej. Wymieszać, dodać ekstrat z wanilii i pÅ‚ynnÄ… masę wlać do suchych skÅ‚adników. Krótko wymieszać, tylko po to, by skÅ‚adniki siÄ™ połączyÅ‚y. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut – do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto.
Polewę oprószyć płatkami migdałów.
9 komentarzy
Eliza says:
Ta polewa mówi do mnie „zjedz mnie” :)
JemCoDobre says:
CaÅ‚ość wyglÄ…da naprawdÄ™ wybornie. Nie mogÄ™ oderwać wzroku od zdjÄ™cia „z widoku ptaka”, a to jest chyba jego najwiÄ™kszÄ… i najlepszÄ… rekomendacjÄ….
gin says:
WyglÄ…da na cudownie miÄ™ciutkie, musi smakować obłędnie czekoladowo… Jesienny ideaÅ‚ :)
Hired says:
Wygląda naprawdę apetycznie, ślinka cieknie sama :)
Kasia says:
Zainspirował mnie ten przepis, ale pozwoliłam sobie na dwie modyfikacje, zamiast kakao dodałam ropuszczoną gorzką czekoladę i zamiast oleju rozpuszczone masło. :)
jula milewska says:
Jeszcze nie spróbowałam ale wygląda pysznie
helen says:
czy mozna to ciasto upiec jako muffiny?
Agata says:
Oczywiście :) Skróć tylko czas pieczenia
ola says:
takie se