Mój romans z czekoladą trwa. Po cremie brulee intensywnych emocji potrzebowałam jeszcze więcej. Tłumaczę to sobie jesienną ponurą aurą, na którą trzeba antidotum. Czekolada spełnia swą rolę idealnie. W duecie z aromatyczną kawą, z lodami waniliowymi albo saute. Pysznie jest po prostu. Ciasto ujmuje miękkością i wilgocią. Jesiennego charakteru dodaje mu szczypta kardamonu. Jest słodkie, ale nie za bardzo, wytrawne, ale nie za mocno. Takie akurat:)
Zalet ciasto czekoladowe ma więcej. Nie potrzeba do jego zrobienia miksera. Wystarczą widelec i dwie miski. Chwila mieszania, a potem do ideału doprowadza je już bez naszego udziału piekarnik. Jeśli szukacie przepisu na weekendowy deser, nie zastanawiajcie się dłużej:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 230 ml maślanki
- 200 ml oleju
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
polewa :
- 100 g mlecznej czekolady
- łyżeczka płatków migdałowych
Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek i sodę, kardamon i cynamon oraz cukier. Połączyć składniki. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać maślankę i olej. Wymieszać, dodać ekstrat z wanilii i płynną masę wlać do suchych składników. Krótko wymieszać, tylko po to, by składniki się połączyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut – do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto.
Polewę oprószyć płatkami migdałów.
9 komentarzy
Eliza says:
Ta polewa mówi do mnie „zjedz mnie” :)
JemCoDobre says:
Całość wygląda naprawdę wybornie. Nie mogę oderwać wzroku od zdjęcia „z widoku ptaka”, a to jest chyba jego największą i najlepszą rekomendacją.
gin says:
Wygląda na cudownie mięciutkie, musi smakować obłędnie czekoladowo… Jesienny ideał :)
Hired says:
Wygląda naprawdę apetycznie, ślinka cieknie sama :)
Kasia says:
Zainspirował mnie ten przepis, ale pozwoliłam sobie na dwie modyfikacje, zamiast kakao dodałam ropuszczoną gorzką czekoladę i zamiast oleju rozpuszczone masło. :)
jula milewska says:
Jeszcze nie spróbowałam ale wygląda pysznie
helen says:
czy mozna to ciasto upiec jako muffiny?
Agata says:
Oczywiście :) Skróć tylko czas pieczenia
ola says:
takie se