Mój romans z czekoladą trwa. Po cremie brulee intensywnych emocji potrzebowałam jeszcze więcej. Tłumaczę to sobie jesienną ponurą aurą, na którą trzeba antidotum. Czekolada spełnia swą rolę idealnie. W duecie z aromatyczną kawą, z lodami waniliowymi albo saute. Pysznie jest po prostu. Ciasto ujmuje miękkością i wilgocią. Jesiennego charakteru dodaje mu szczypta kardamonu. Jest słodkie, ale nie za bardzo, wytrawne, ale nie za mocno. Takie akurat:)

szybkie ciasto czekoladowe

Zalet ciasto czekoladowe ma więcej. Nie potrzeba do jego zrobienia miksera. Wystarczą widelec i dwie miski. Chwila mieszania, a potem do ideału doprowadza je już  bez naszego udziału piekarnik. Jeśli szukacie przepisu na weekendowy deser, nie zastanawiajcie się dłużej:)

szybkie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 230 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka

polewa :

  • 100 g mlecznej czekolady
  • łyżeczka płatków migdałowych

Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek i sodę, kardamon i cynamon oraz cukier. Połączyć składniki. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać maślankę i olej. Wymieszać, dodać ekstrat z wanilii i płynną masę wlać do suchych składników. Krótko wymieszać, tylko po to, by składniki się połączyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut – do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto.

szybkie ciasto czekoladowe

Polewę oprószyć płatkami migdałów.

szybkie ciasto czekoladowe


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. Kasia says:

    Zainspirował mnie ten przepis, ale pozwoliłam sobie na dwie modyfikacje, zamiast kakao dodałam ropuszczoną gorzką czekoladę i zamiast oleju rozpuszczone masło. :)