sum marynowany w żubrówce

Po raz pierwszy we Wrocławiu (a po raz piąty w innych miastach), odbywa się przegląd  filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest w Kinie Nowe Horyzonty (które bardzo cenię za brak popcornu).

W sobotę o 17:30 możecie zobaczyć 2 filmy (Coca Cola i Parcie na żarcie), po których będzie dyskusja ze mną.

W programie aż 13 pozycji o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła Smak curry. W programie również wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne dla dzieci (sobota godz. 11:00), filmowe śniadanie (niedziela godz. 11:00), smakowity kiermasz oraz kolacja filmowa w Hotelu Monopol.

z14943745Q,Food-Film-Fest

PiÄ…tek

W piątek przed filmem Ostatni Ocean można było skosztować ryb ze Stawów Milickich. Sum przygotowany przez Piotra Andruszko ze Slow Food Youth Wrocław, marynowany w żubrówce, podany na karmelizowanej cebuli i białej rzodkwi, skradł moje serce :)

sum marynowany w żubrówce

Ostatni Ocean był smutny, wywołujący refleksję na temat tego jaki mamy wpływ jako konsumenci na ekosystem. Film opowiada o  trudnej walce o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa przed nadmierną eksploatacją.

Po seansie jest dyskusja z ekspertem, w piątek był to przedstawiciel Stawów Milickich i rozmowa o naszej chciwości i zapotrzebowaniu na egzotyczne ryby i owoce morza, w kontekście wyższości produktów regionalnych, a w tym wypadku, ryb hodowlanych, słodkowodnych, które powoli wracają na nasze stoły i stają się popularne.

Sobota

W sobotą 23 listopada w sekcji „Społeczeństwo” na uczestników czeka duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie Farmer i jego Książę, następnie za kulisy świata wielkich firm produkujących czekoladę zabierze widzów Gorzki smak czekolady, po czym Fair Trade – Sprawiedliwy Handel? ukaże, że za fasadą szczytnej idei fair trade może skrywać się okrutna prawda o wyzyskiwaniu ludzi w krajach Trzeciego Świata.

Wieczorem czas na nas – na KuchniÄ™ w Formie :) Film autorstwa Olivii Mokiejewski i Romaina Icarda Co kryje Coca-Cola? ujawni jednÄ… z najlepiej chronionych tajemnic handlowych XX i XXI wieku – skÅ‚ad Coca-Coli. Natomiast Parcie na żarcie zapozna widzów z metodami, jakimi posÅ‚ugujÄ… siÄ™ producenci żywnoÅ›ci, aby przekonać konsumentów do kupowania wiÄ™kszej iloÅ›ci jedzenia niż potrzebujÄ…. Po tych filmach bÄ™dzie dyskusja z moim udziaÅ‚em, bowiem mam przyjemność goÅ›cić na tym bloku filmowym jako „ekspert”. PoczÄ™stunek przygotuje Central Cafe

Wieczór zakończy film Czerwona obsesja Warwicka Rossa, gdzie narratorem jest Russell Crowe.

Niedziela

Ostatniego dnia przeglÄ…du, w niedzielÄ™, 24 listopada organizatorzy przedstawiÄ… sekcjÄ™ „Smakosze”. Jej motywem przewodnim sÄ… najlepsi szefowie kuchni, najlepsze restauracje i wytrawne jedzenie. elBulli – kulinarny interface przybliży widzom temat food designu. Z kolei Somm zabierze uczestników przeglÄ…du w Å›wiat najwyższej klasy sommelierów i ukaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach herbaty, trunku z tak wielkÄ… tradycjÄ… w Azji, jak wino w Europie, opowie film Mistrzowie herbaty. 5. kuchnia+ food film fest zamknie fabularny Smak curry – historia kobiety, pracujÄ…cej przy zaopatrzeniu indyjskich biur w lunch boxy. Jej życie siÄ™ zmienia, kiedy okazuje siÄ™, że potrawy, które przygotowywaÅ‚a, trafiajÄ… nie do jej męża, lecz do nieznajomego mężczyzny.

Co jeszcze?

PrzeglÄ…dowi najciekawszych filmów kulinarnych towarzyszyć bÄ™dÄ… atrakcyjne wydarzenia specjalne: warsztaty kulinarne dla dzieci, kolacja filmowa w Hotelu Monopol (zainspirowana filmem, opowiadajÄ…cym o winie ze sÅ‚ynnego regionu Bordeaux – kolacjÄ™ przygotujÄ… szefowie kuchni Justyna SÅ‚upska, Łukasz Budzik i Jakub Gutek)  oraz filmowe Å›niadanie w Kinie Nowe Horyzonty przygotowane wspólnie ze Slow Food Youth WrocÅ‚aw. W niedzielÄ™ bÄ™dzie również (od godz. 10-ej) kiermasz produktów regionalnych.

sfy

 


PrzepisyWrocław od kuchni
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. jula says:

    strasznie żaÅ‚ujÄ™, że mam w tym czasie zajÄ™cia. chÄ™tnie przyszÅ‚abym na rozmowÄ™ z TobÄ…. ale na pewno zobaczÄ™ „farmera…”;)

    • Agata says:

      Akurat na „farmerze” mnie nie byÅ‚o (w sobotÄ™ byÅ‚am od 15:00 do koÅ„ca), w niedzielÄ™ bÄ™dÄ™ na „elBulli” i „Smak curry”

  2. Trawka cytrynowa says:

    Bardzo żałuję, że nas nie było. Ale jako mama 4 miesięcznej Zuzi nie wyrobiłam :) Na bloga natomiast trafiłam przez przypadek. Kiedyś namiętnie siedziałam na portalu goldenline i już od 3 lat wchodzę na UPG w okresie świątecznym, żeby pooglądać ciasteczka robione przez Agatę. Lepszych w sieci nie ma. Tak też zrobiłam w tym roku, i tak jakoś zobaczyłam grafik food festu, skojarzyłam nazwisko i tak jakoś po nitce do kłębka chyba trafiłam na bloga autorki ciasteczek najlepszych EVER :) Gratuluję!