
Nie zamierzałam robić choinek z pierników  na tegoroczne święta, ale wizyta na niedzielnym przedświątecznym Le Targu zmieniła moje plany. W rozsądnej cenie, po krótkiej negocjacji udało mi się kupić komplet foremek, z których można wykrawać różnej wielkości gwiazdki, a docelowo zbudować słodką choinkę. Piernikowe drzewko świetnie nadaje się na prezenty, nie tylko kusząco wygląda, ale i naprawdę smakuje. Te, które zostawiam dla siebie, będą dekoracją moich świątecznych stroików:)
Poszczególne warstwy choinki łączyÅ‚am lukrem, specjalnie dawaÅ‚am go dużo, żeby spÅ‚ywaÅ‚ z „gałązek”. ZÅ‚ota posypka dodaje im blasku, a biaÅ‚e cukrowe gwiazdki sÄ… imitacjÄ… bombek. Spokojnie można jednak zrobić nieco skromniejszÄ… wersjÄ™ i pozostać jedynie przy lukrze.
Składniki:
Pierniki upiekłam ze swojego sprawdzonego przepisu, są lekko twarde, co ułatwia składanie drzewek
- pół kg mąki
- 1/2 szklanki miodu
-
szklanka cukru pudru albo cukru brÄ…zowego
-
120 g masła
-
1 jajko
-
2 łyżeczki sody
-
4 łyżeczki przyprawy do pierników
-
2 łyżeczki kakao
Miód rozpuÅ›cić z masÅ‚em, dodać cukier i kakao. Mieszać do caÅ‚kowitego rozpuszczenia. Przestudzić. MÄ…kÄ™ wysypać na stolnicÄ™, wbić jajko, dodać sodÄ™ i przyprawÄ™ korzennÄ…. Połączyć z masÄ… miodowÄ…. Dobrze wymieszać i zagnieść. Podzielić na części i rozwaÅ‚kować kolejno każdÄ… z nich. Z ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkoÅ›ci. UkÅ‚adać na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjÄ™ciu pozostawić do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia. Dopiero zimne pierniki ukÅ‚adać w ksztaÅ‚t choinki – od najwiÄ™kszego na dole do najmniejszego na górze. Poszczególne warstwy zlepiać Å›wieżym lukrem.
Lukier :
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
Białka ubić na pianę, do niej wsypywać delikatnie przesiany cukier puder i nadal ubijać. Trzeba to robić stopniowo, najlepiej dodawać cukier łyżeczką. Gdy cały cukier połączy się z białkiem przestać ubijać i można zacząć wykorzystywać lukier do dekoracji choinek.
Ozdoby – do wyboru kolorowe posypki, koralki.
Z takich foremek powstały moje choinki:
Z podanych składników wyszło mi osiem dziewięcio- dziesięciowarstwowych choinek.
Przepis został wyróżniony przez organizatorów Kalendarza Adwentowego 2014 na portalu Lexiophiles
Gingerbread Christmas Trees
Gingerbread Trees are perfect for gifts, they not only look lovely, but really taste good. They can also be useful for Christmas decorations :)
The individual layers of the tree are combined with the icing, which I put a lot, so it cascades from the „branches”. Gold topping adds the luster, and white sugar stars are the imitation of glass baubles. However, you can safely do a bit more modest version and stay only with the frosting.
Ingredients:
I bake gingerbread by my proven recipe, it is slightly hard, so that making trees is much easier.
- 0,5 kg flour
- 1/2 cup honey
- 1 cup powdered sugar or brown sugar
- 120 g butter
- 1 egg
- 2 teaspoons baking soda
- 4 teaspoons gingerbread spices
- 2 teaspoons cocoa
Dissolve honey with butter, add sugar and cocoa. Stir until it is completely dissolved. Cool it. Sprinkle flour over a pastry board, add egg, baking soda and spices. Combine it with honey. Mix it all well and knead. Divide it and roll out each part. Cut out stars in different sizes and put them on a baking tray lined with the baking paper and bake them 7-8 minutes in the preheated oven in 180 degrees. After removing leave the gingerbread to cool completely. Then you can start to form Christmas Trees – from the largest at the bottom to the smallest at the top. Individual layers connect with fresh icing sugar.
Icing:
- 2 egg whites
- 2 cups powdered sugar
Beat the whites into foam, then pour gently sifted powdered sugar and continue to beat. It should be done gradually, so the best way is to use a spoon for sugar. When the sugar and egg whites will be well mixed you can start to use the icing to decorate Christmas Trees.
Decorations – choose some colorful sprinkles
From these components I made eight 9-layer Christmas Trees.
Enjoy and Merry Christmas! :)