Czekoladowy krem z daktyli bez kakao (z karobem)

Czekoladowy krem z daktyli to bardzo oszukana nutella: bez czekolady, bez kakao, bez orzechów, bez cukru, a mimo to bardzo słodka :) To dobra alternatywa dla alergików, wegan i osób na diecie bezcukrowej :)

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego (pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, nazywanego szarańczynem strąkowym), zastępuje kakao. Na jego bazie można przygotować różne wypieki i słodkości. Karob zawiera dużo błonnika, mało tłuszczu,  nie zawiera kofeiny oraz teobrominy, obecnych w kakao. Karob zawiera prawie trzy razy więcej wapnia niż w czekolada.

Daktyle z kolei, poza bogatymi wartościami odżywczymi, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Czekoladowy krem z daktyli bez kakao (z karobem)

Czekoladowy krem z daktyli idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, może być kremem do babeczek czy tartaletek.

Składniki:

  • szklanka suszonych daktyli (150g)
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (można dać inne) lub wody, w której moczyły się daktyle
  • 2 łyżki karobu

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na noc (lub co najmniej 3 godziny).
  2. Daktyle odsącz i zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Czekoladowy krem z daktyli przechowuj w słoiczku w lodówce

 

Czekoladowy krem z daktyli bez kakao (z karobem)

 


ŚniadaniaDeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. Shiral says:

    Pastę daktylową jadłam i jest bardzo smaczna.
    Z karobem jeszcze nie miałam okazji zrobić. Nie wiesz może gdzie mogę go dostać w stacjonarnych sklepach?

    • Agata says:

      W sklepach ze zdrową żywnością. Nie uwierzysz, gdzie kupiłam ;) Na dworcu! W Warszawie na dworcu Młociny, czekając na opóźniony o godzinę autobus (w środku jest stoisko z produktami eko i był karob)