Czekoladowy krem z daktyli to bardzo oszukana nutella: bez czekolady, bez kakao, bez orzechów, bez cukru, a mimo to bardzo słodka :) To dobra alternatywa dla alergików, wegan i osób na diecie bezcukrowej :)
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego (pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, nazywanego szarańczynem strąkowym), zastępuje kakao. Na jego bazie można przygotować różne wypieki i słodkości. Karob zawiera dużo błonnika, mało tłuszczu, nie zawiera kofeiny oraz teobrominy, obecnych w kakao. Karob zawiera prawie trzy razy więcej wapnia niż w czekolada.
Daktyle z kolei, poza bogatymi wartościami odżywczymi, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Czekoladowy krem z daktyli idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, może być kremem do babeczek czy tartaletek.
Składniki:
- szklanka suszonych daktyli (150g)
- 1/3 szklanki mleka sojowego (można dać inne) lub wody, w której moczyły się daktyle
- 2 łyżki karobu
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na noc (lub co najmniej 3 godziny).
- Daktyle odsącz i zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Czekoladowy krem z daktyli przechowuj w słoiczku w lodówce
3 komentarze
Shiral says:
Pastę daktylową jadłam i jest bardzo smaczna.
Z karobem jeszcze nie miałam okazji zrobić. Nie wiesz może gdzie mogę go dostać w stacjonarnych sklepach?
Agata says:
W sklepach ze zdrową żywnością. Nie uwierzysz, gdzie kupiłam ;) Na dworcu! W Warszawie na dworcu Młociny, czekając na opóźniony o godzinę autobus (w środku jest stoisko z produktami eko i był karob)
Wiewióra says:
ha a ja tyle sie go naszukałam! rano zrobię krem i dam znać jak smakował moim alergikom :) no i mam wreszcie pomysł na tort czekoladowy :)