Owsianka gryczana z nektarynką i mango

Gryczanka (owsianka gryczana) to kolejny przepis na śniadanie, gdzie głównym składnikiem jest biała kasza gryczana (niepalona) i woda (zobacz także musli gryczane i naleśniki gryczane). Z różnymi dodatkami i w inny sposób przyrządzane stanowią bardzo zdrowe śniadania bez glutenu.

Gryczanka konsystencją przypomina kaszę mannę, ma średnio ciekawy kolor, dlatego połączyłam ją ze słodkimi, dojrzałymi, słonecznymi owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja jem oczyma i w ten sposób czasem siebie oszukuję :) To działa, gdyż mimo konsystencji (niestety nie mojej ulubionej ;) zjadłam całą dużą porcję tej owsianki.

Słodycz poza owocami zapewniają daktyle oraz syrop daktylowy. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania tutaj ani cukru, ani jego zamienników.

Owsianka gryczana z nektarynką i mango

Biała kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko, zawiera prawie 13% białka! jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów.W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Warto ją zatem uwzględnić w swoich posiłkach.

Owsianka gryczana z nektarynką i mangoSkładniki (2 duże porcje):

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (biała)
  • 7 daktyli suszonych
  • 0,5l wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z daktyli (sprawdź skład, powinien być bez cukru, tylko daktyle + woda)
  • 2 nektarynki
  • 1/3 mango

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem zalej kaszę letnią wodą (ok.300ml) i wlej sok z cytryny. Przykryj ściereczką (lub gazą lub ręcznikiem papierowym) i zostaw na noc.
  2. Rano przepłucz na sitku kaszę (aż woda przestanie się pienić) i odsącz.
  3. Zmiksuj kaszę gryczaną z daktylami i przełóż do rondelka (ja od razu miksuję w rondlu, aby nie brudzić więcej naczyń ;)
  4. Zalej zmiksowaną kaszę 0,5l wody, dodaj olej kokosowy i zagotuj.
  5. Gotuj ok. 5-7 minut mieszając, aby kasza nie przywarła do garnka. Kasza będzie gęstnieć, tak jak kasza manna ;)
  6. Nektarynkę obierz ze skórki, pokrój w kostkę, mango obierz i pokrój w plasterki.
  7. Gęstą „owsiankę” gryczaną przełóż do miseczek.
  8. Polej syropem daktylowym i podawaj z mango i nektarynkami.

Owsianka gryczana z nektarynką i mango

Owsianka gryczana z nektarynką i mango


PrzepisyPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Agata

Get Connected