Musli z biaÅ‚ej kaszy gryczanej, z masÅ‚em orzechowym i bananami to jedno z tych Å›niadaÅ„, co siÄ™ robiÄ™ prawie same. Wystarczy tylko wieczorem namoczyć kaszÄ™ gryczana niepalonÄ…, by rano mieć smaczny, pożywny i zdrowy posiÅ‚ek bez gotowania. To też bardzo dobra opcja na zabranie tego Å›niadania do pracy – wystarczy zrobić go w sÅ‚oiku.To Å›niadanie jest bez glutenu i bez dodatku cukru.

Musli z kaszy gryczanej z masłem orzechowym, bananami i daktylami_MG_9281-kopia

Kaszy możecie namoczyć więcej, by w kolejnych dniach przygotować na jej bazie :

Biała kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko, zawiera prawie 13% białka! jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Nie zakwasza organizmu i ma niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do kaszy jaglanej :(). Bez wątpienia warto ją uwzględnić w swoich posiłkach!

Musli z kaszy gryczanej z masłem orzechowym, bananami i daktylami_MG_9266-kopia

Składniki (na 2 porcje):

  • 60g biaÅ‚ej kaszy gryczanej (prażona siÄ™ do tego nie nadaje)
  • 1 Å‚yżeczka soku z cytryny
  • 200ml ciepÅ‚ej wody
  • 1 maÅ‚y jogurt naturalny
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a orzechowego (bez soli i bez cukru)
  • pół banana
  • 2 Å‚yżki preparowanej gryki
  • kilka orzechów (migdaÅ‚y, laskowe, wÅ‚oskie)
  • 2 Å›wieże daktyle
  • syrop z daktyli do smaku (taki, aby w skÅ‚adzie byÅ‚y tylko daktyle i woda)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem zalej kaszę gryczaną niepaloną (białą) ciepłą wodą, dodaj sok z cytryny. Przykryj naczynie ściereczka, gazą lub ręcznikiem papierowym.
  2. Rano przepłucz kilkakrotnie kaszę na sitku, aż przestanie się pienić. Odsącz.
  3. Rano namocz ciepłą wodą orzechy na 10-15 minut.
  4. Banana pokrój w plasterki.
  5. W słoiku (lub szklance) układaj warstwami: część jogurtu, część kaszy (tak, bez gotowania!), część jogurtu, część kaszy, banan, łyżka masła orzechowego, łyżka preparowanej gryki. na wierzch ułóż daktyle i orzechy. Całość polej syropem z daktyli (dałam niedużo)

Musli z kaszy gryczanej z masłem orzechowym, bananami i daktylami_MG_9273-kopia

Musli z kaszy gryczanej z masłem orzechowym, bananami i daktylami_MG_9268-kopia

Musli z kaszy gryczanej z masłem orzechowym, bananami i daktylami_MG_9263-kopia


Åšniadania
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      To Twoja pierwsza styczność z białą kaszą gryczaną na surowo? Jestem ciekawa,jak Ci smakowało :)