Domowa granola

Nigdy nie przepadałam za musli ani za żadnymi płatkami. Często jednak w pracy dopada mnie głód (pomimo wielu owoców i obfitego obiadu :), więc awaryjnym wyjściem z sytuacji jest dla mnie jogurt naturalny i płatki czy otręby. Nie będę ukrywać, że dotąd smakowały mi jak trociny ;)

Do czasu, aż nie zrobiÅ‚am tej granoli. Nie wiem czy to kwestia podpiekania skÅ‚adników, czy ich wyboru, ale pierwszy raz jem pÅ‚atki ze smakiem. Nie sÄ…dziÅ‚am, że niemożliwe stanie siÄ™ możliwe – a jednak! Domowa granola jest o niebo lepsza od gotowego musli. A przede wszystkim wiem, co jem – nie ma tu dodatku cukru :)

Domowa granola

Przepis na domową granolę jest bardzo łatwy, możecie go dowolnie modyfikować, dodając to, co lubicie  i to, co macie w swoich szafkach.

SkÅ‚adniki (na 900g – 2 duże sÅ‚oiki):

  • 1/2 szklanki otrÄ™bów owsianych
  • 1/2 szklanki otrÄ™bów żytnich
  • 1 szklanka pÅ‚atków owsianych
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 50g pestek sÅ‚onecznika
  • 50g pestek dyni
  • 50g liofilizowanych owoców (jabÅ‚ka, morele, gruszki)
  • 4 Å‚yżki miodu (musi być pÅ‚yny wiÄ™c w razie potrzeby rozpuśćcie) lub syropu z agawy (w wersji bez cukru)
  • 5 Å‚yżek oleju rzepakowego
  • 1/3 Å‚yżeczki cynamonu
  • 150g orzechów ( wÅ‚oskie, laskowe, migdaÅ‚y, nerkowce, brazylijskie) – grubo posiekaj
  • 150 g suszonych owoców (daÅ‚am żurawinÄ™ i wiÅ›nie)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj olej z miodem i cynamonem.
  3. Do miski dodaj pozostałe składniki (poza orzechami, żurawiną i wiśniami) i wymieszaj.
  4. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp zawartość miski.
  5. Piecz przez 20 minut, w międzyczasie zamień blachy miejscami i przemieszaj wszystko.
  6. po 20 minutach dosyp orzechy i owoce, wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut
  7. Upieczoną granolę ostudź.
  8. Domową granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach.

Domowa granola

 


ÅšniadaniaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. magda says:

    uwielbiam, po prostu uwielbiam domową granolę! i sama nie wiem, czy bardziej za smak, czy za zapach, który unosi się po całym domu, gdy się ją robi :)

  2. JemCoDobre says:

    Domowa granola – Å›wietny pomysÅ‚ dla osób dbajÄ…cych o zdrowie i to, co wkÅ‚adajÄ… na talerz. A wspaniaÅ‚y smal i zapach to przyjemne tego dodatki.