Nigdy nie przepadałam za musli ani za żadnymi płatkami. Często jednak w pracy dopada mnie głód (pomimo wielu owoców i obfitego obiadu :), więc awaryjnym wyjściem z sytuacji jest dla mnie jogurt naturalny i płatki czy otręby. Nie będę ukrywać, że dotąd smakowały mi jak trociny ;)
Do czasu, aż nie zrobiłam tej granoli. Nie wiem czy to kwestia podpiekania składników, czy ich wyboru, ale pierwszy raz jem płatki ze smakiem. Nie sądziłam, że niemożliwe stanie się możliwe – a jednak! Domowa granola jest o niebo lepsza od gotowego musli. A przede wszystkim wiem, co jem – nie ma tu dodatku cukru :)
Przepis na domową granolę jest bardzo łatwy, możecie go dowolnie modyfikować, dodając to, co lubicie i to, co macie w swoich szafkach.
Składniki (na 900g – 2 duże słoiki):
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki amarantusa
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 50g liofilizowanych owoców (jabłka, morele, gruszki)
- 4 łyżki miodu (musi być płyny więc w razie potrzeby rozpuśćcie) lub syropu z agawy (w wersji bez cukru)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 150g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, brazylijskie) – grubo posiekaj
- 150 g suszonych owoców (dałam żurawinę i wiśnie)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- W dużej misce wymieszaj olej z miodem i cynamonem.
- Do miski dodaj pozostałe składniki (poza orzechami, żurawiną i wiśniami) i wymieszaj.
- Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp zawartość miski.
- Piecz przez 20 minut, w międzyczasie zamień blachy miejscami i przemieszaj wszystko.
- po 20 minutach dosyp orzechy i owoce, wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut
- Upieczoną granolę ostudź.
- Domową granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach.
2 komentarze
magda says:
uwielbiam, po prostu uwielbiam domową granolę! i sama nie wiem, czy bardziej za smak, czy za zapach, który unosi się po całym domu, gdy się ją robi :)
JemCoDobre says:
Domowa granola – świetny pomysł dla osób dbających o zdrowie i to, co wkładają na talerz. A wspaniały smal i zapach to przyjemne tego dodatki.