
Nigdy nie przepadałam za musli ani za żadnymi płatkami. Często jednak w pracy dopada mnie głód (pomimo wielu owoców i obfitego obiadu :), więc awaryjnym wyjściem z sytuacji jest dla mnie jogurt naturalny i płatki czy otręby. Nie będę ukrywać, że dotąd smakowały mi jak trociny ;)
Do czasu, aż nie zrobiÅ‚am tej granoli. Nie wiem czy to kwestia podpiekania skÅ‚adników, czy ich wyboru, ale pierwszy raz jem pÅ‚atki ze smakiem. Nie sÄ…dziÅ‚am, że niemożliwe stanie siÄ™ możliwe – a jednak! Domowa granola jest o niebo lepsza od gotowego musli. A przede wszystkim wiem, co jem – nie ma tu dodatku cukru :)
Przepis na domową granolę jest bardzo łatwy, możecie go dowolnie modyfikować, dodając to, co lubicie i to, co macie w swoich szafkach.
SkÅ‚adniki (na 900g – 2 duże sÅ‚oiki):
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki amarantusa
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 50g liofilizowanych owoców (jabłka, morele, gruszki)
- 4 łyżki miodu (musi być płyny więc w razie potrzeby rozpuśćcie) lub syropu z agawy (w wersji bez cukru)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 150g orzechów ( wÅ‚oskie, laskowe, migdaÅ‚y, nerkowce, brazylijskie) – grubo posiekaj
- 150 g suszonych owoców (dałam żurawinę i wiśnie)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- W dużej misce wymieszaj olej z miodem i cynamonem.
- Do miski dodaj pozostałe składniki (poza orzechami, żurawiną i wiśniami) i wymieszaj.
- Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp zawartość miski.
- Piecz przez 20 minut, w międzyczasie zamień blachy miejscami i przemieszaj wszystko.
- po 20 minutach dosyp orzechy i owoce, wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut
- Upieczoną granolę ostudź.
- Domową granolę trzymaj w szczelnie zamkniętych słoikach.
2 komentarze
magda says:
uwielbiam, po prostu uwielbiam domową granolę! i sama nie wiem, czy bardziej za smak, czy za zapach, który unosi się po całym domu, gdy się ją robi :)
JemCoDobre says:
Domowa granola – Å›wietny pomysÅ‚ dla osób dbajÄ…cych o zdrowie i to, co wkÅ‚adajÄ… na talerz. A wspaniaÅ‚y smal i zapach to przyjemne tego dodatki.