Jak zrobić lukier?

Nie wyobrażam sobie świąt bez lukrowanych pierników na choinkę. Zwykle przygotowuję sporo lukru, trzymam go w lodówce i wieczorami sukcesywnie ozdabiam pierniki. W tym roku lukrowanie jeszcze wciąż przede mną, póki co mam upieczone pierniczki i przygotowany lukier (na potrzeby tego tutorialu). Możecie również sami przygotować kolorowy cukier, którym również możecie ozdabiać pierniczki na choinkę.

Zobaczcie pierniki z 2013 roku – klik >>

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?
Aby uzyskać śnieżnobiały lukier, robię go z białka i cukru pudru. Zrobienie lukru jest łatwe, wymaga tylko czasu. Należy bowiem go dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem przez ok. 15 minut. Jeśli przyspieszycie ten proces, lukier nie będzie lśniący i może odpaść z pierniczków.

Do lukru możecie dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor. Ja preferuję biały lukier, kolorowy stosuję tylko jako dodatek. Pokażę Wam, jak i za pomocą czego lukrować pierniki.

Jak zrobić lukier?

Składniki:

  • 1 biaÅ‚ko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • ew. trochÄ™ wody mineralnej

Sposób przygotowania:

  1. Białko ubij delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło .
  2. Cukier puder przesiej i ucieraj razem z biaÅ‚kiem. Ucieraj, nie ubijaj (czyli wykorzystaj do tego koÅ„cówkÄ™ „haki” w mikserze lub mieszadÅ‚o, jeÅ›li używasz miksera planetarnego) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gÅ‚adki (miÄ™dzy palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lÅ›niÄ…cy.

Kiedy lukier jest gotowy?

Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność ;) Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.

Jak zrobić lukier?

Jak przechowywać lukier?

Niewykorzystany lukier trzymajcie w lodówce, przykryty folią spożywczą (aby nie wysechł).

Co jest potrzebne do lukrowania?

  • papier do pieczenia
  • klipsy do woreczków lub gumki recepturki
  • pipeta (zakraplacz)
  • Å‚yżeczka
  • patyczki drewniane (np. do szaszÅ‚yków)

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Za pomocą czego lukrować pierniki?

Za pomocą papierowego rożka. Wystarczy przygotować kwadraty z papieru do pieczenia. Preferuję nieduże (o boku ok. 15-20 cm), aby lukier nie zdążył wyschnąć. Wystarczy odpowiednio zagiąć kwadrat, aby powstał rożek. Pilnujcie, aby wierzchołek był ściśnięty i nie powstał wieli otwór, wystarczy kręcić papierem, aby uzyskać ostry czubek. Przyznam się Wam, że tej czynności, jako jedynej, nie lubię w lukrowaniu ;)

Jeśli nie macie wprawy, możecie na koniec skleić taśmą rożek lub zszyć zszywaczem. Za pomocą łyżeczki napełnij papierowy rożek lukrem mniej więcej do połowy (maks 2/3) i zepnij rożek (lub zwiąż gumką), aby lukier nie wydostawał się górą podczas lukrowania :)

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Jak zrobić cienkie dekoracje, np. obramowania?

Potrzebny jest gęsty (czyli bazowy) lukier i b. mały otwór w papierowym rożku.Sprawdźcie, czy lukier jest dobrze ułożony, tj.nie ma wolnych przestrzeni w rożku.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Nie dotykajcie tytką pierniczków. Trzymajcie nieco (kilka mm) nad pierniczkiem i rysujcie dowolny wzór, lukier będzie podążać za Waszą ręką.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Jak pomalować całego pierniczka lukrem?

Do wypełniania i zamalowywania potrzebny jest nieco rzadszy lukier. Do małej miseczki bądź filiżanki nałóżcie trochę bazowego lukru i zakraplaczem dodajcie nieco wody. Wymieszajcie łyżeczką. Lukier powinien się dać łatwo rozsmarować.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Aby wypełnić kształty użyjcie drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), rozprowadzając równomiernie lukier.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

Białe pierniczki to świetna baza do dalszej dekoracji. ślicznie wyglądają na białym tle białe kropeczki, kreseczki czy dowolne dekoracje. Warunek jest jeden: pierwsza warstwa musi bardzo dobrze wyschnąć.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

 

1455032_452464521538351_511634530_n

Jak zrobić białe pierniczki z obramowaniem?

SÄ… dwa sposoby: albo najpierw gÄ™stym lukrem robimy kontur, a potem rzadszym lukrem wypeÅ‚niamy Å›rodek (tÄ™ metodÄ™ preferujÄ™), albo zamalowujemy caÅ‚ość, pozostawiamy do wyschniÄ™cia i dopiero robimy kontur – wówczas jest on wyraźniejszy.

Jak zrobić lukier? Jak dekorować pierniki?

 Czym i jak dekorować?

  • jeÅ›li nie macie wprawy, Å‚adnie wyglÄ…dajÄ… pierniczki z grubszym konturem z lukru.Na ten lukier możecie przykleić pereÅ‚ki, posypki, czy nawet kolorowy cukier. JeÅ›li to zastygnie, Å›rodek wypeÅ‚nijcie biaÅ‚ym lukrem – wyjdÄ… Wam bardzo elegancie pierniczki, jeÅ›li do konturów użyjecie biaÅ‚ych lub zÅ‚otych maczków.  Zobaczcie, jak samemu zrobić kolorowy cukier
  • podobnie możemy zrobić na biaÅ‚ych pierniczkach (np. choinka), wystarczy poczekać aż podkÅ‚adowy lukier zastygnie, aby później zrobić lukrem dowolny ksztaÅ‚t (np. Å‚aÅ„cuch na choince, szalik baÅ‚wana czy pÅ‚ozy na koniku na biegunach), na który możecie przykleić ulubione posypki.

1466197_452464548205015_1168320731_n

  • możecie użyć kolorowych lukrów. Wystarczy że zrobicie na przemian poziome paski (np. biaÅ‚y i czerwony lukier) i wykaÅ‚aczkÄ… przejedziecie pionowo, zrobiÄ… siÄ™ Å‚adne ksztaÅ‚ty

599820_452464648205005_1228672722_n

Jakie barwniki spożywcze są najlepsze?

Unikajcie w płynie, po rozrzedzają lukier i masy. Najlepiej sprawdzają się barwniki w żelu (np. amerykańskiej marki Wilton) lub w proszku. Zarówno jednego i i drugiego barwnika daje się ociupinkę, dosłownie na wykałaczce.

Uwaga: do zabawy barwnikami ubierzcie lepiej rÄ™kawiczki :) żeby nie byÅ‚o, że nie ostrzegaÅ‚am Was – nie przyjmujÄ™ reklamacji, jeÅ›li barwniki dostanÄ… siÄ™ za paznokcie ;)

Gdzie kupić barwniki spożywcze i posypki?

  • barwniki Wiltona kupicie bez problemu w internecie (allegro, aledobre.pl, tortownia.pl), a także w sklepach stacjonarnych w Kuchniach Å›wiata
  • barwniki w proszku kupicie za grosze na allegro, we WrocÅ‚awiu można je kupić na Hali Targowej oraz w Hali TÄ™cza (na ul. Szybowcowej)
  • w tych samych miejscach dostÄ™pne sÄ… wszelkie posypki. Przed Å›wiÄ™tami można też je kupić w delikatesach, hipermarketach a także ciekawe pojawiÅ‚y siÄ™ w Lidlu

Nie masz pomysłu, jak jeszcze można wykorzystać białka? Mam dla Ciebie 15 sposobów, co zrobić z białkami.

Zapisz

Zapisz


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    55 komentarzy

  1. Opalanka says:

    Bardzo przydatny tutorial ! Zwykle dekorowałam strzykawką lekarską, ale szału precyzji nei osiągałam. Jutro spróbuję Twoją metodą:)

  2. Pingback: Korzenne kruche ciasteczka wielkanocne | Przepisy na ?

    • Agata says:

      JeÅ›li do jedzenia, zdecydowanie zalecam ucieranie lukru na parze lub zrobienia lukru z cukru pudru i wody/soku z cytryny – nie wyjdzie wówczas taki biaÅ‚y, jednak zdrowie najważniejsze

  3. BasiaAda says:

    Rewelacyjnie wytłumaczone, każdy musi zrozumieć. Siedzę i ucieram w makutrze, pięknie błyszczy. Dzięki . Tak przy okazji Zdrowych i spokojnych Świąt.

  4. Mała_Mi says:

    Bardzo pomocny tutorial – jutro pieczenie (hurtowe ;) – bo córeczce do przedszkola i córce do szkoly… ) wieczorem zdobienie lukrem wg Twojego przepisu. Pozdrawiam

  5. Judyta says:

    czy ten lukier będzie odpowiedni do dekoracji ciasteczek na cale powierzchnie? tzn czy lepszy taki czy taki z wody?

    • Agata says:

      w smaku bez różnicy specjalnej (oba sÅ‚odkie), ten nieco sÅ‚odszy, bo ma wiÄ™cej cukru. Zależy, jaki efekt chcesz uzyskać, jeÅ›li lukier typu „pÄ…czki z lukrem” to najlepiej zamiast wody użyć sok z cytryny… ten z biaÅ‚ek jest Å›nieżnobiaÅ‚y, wiÄ™c polecam do dekoracji

  6. asias says:

    Jak długo można przechowywać lukier w lodówce aby nie stracił konsystencji? I z 1 białka ile lukru wychodzi, mniej więcej w ml? Mam zamiar zrobić z mamami i dziećmi w żłobku, dziękuję za rady i czekam na odp ;) Pozdrawiamy.

    • Agata says:

      Lukier w lodówce można przechowywać spokojnie kilka dni.
      Jeśli trochę zesztywnieje wystarczy dodać odrobinę (kilka kropli) wody i wymieszać.
      z 2 białek wychodzi ok. 300ml (na oko, bowiem nigdy nie mierzyłam, będę robić w tym tygodniu to zmierzę.

  7. Gabriel says:

    Wszystko fajnie a co z salmonellą , która może być w białku jajka ? Przecież jajko może być skażone tą salmonellą a my spożywając ciastko możemy się poważnie rozchorować , bo ta bakteria może być w tym pięknym lukrze .

    • Agata says:

      Jajka (skorupki) oczywiście trzeba sparzyć. Dodatkowo lukier można utrzeć na parze lub przygotować z pasteryzowanych białek

  8. Pingback: Jak zrobić lukier i jak dekorować pierniczki - Niebo na talerzu

  9. Renia says:

    Jestem pełna uznania dla autorki przepisu.Wykazała się talentem nie tylko cukierniczym,ale także pedagogicznym.Krok po kroku,metodycznie,przejrzyście poprowadziła adeptów sztuki cukierniczej z cudownym efektem (czego przykładem jestem np. ja)-pierniczki śliczniusie.
    Gratuluję ,licząc na następne metodyczne opracowania.

    • Agata says:

      Dziękuję ślicznie za tak piękne słowa! Obiecuję, że po Nowym Roku przygotuję kolejne instrukcje krok po kroku :)

  10. Agness says:

    Dzień dobry! Czy pierniki z takim lukrem na bazie surowych białek może jeść kobieta w ciąży? Zawsze takie robiłam, ale w tym roku na pierwszym miejscu jest maluszek w brzuszku :-).

    • Agata says:

      Ubij delikatnie białko w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą postaw miskę metalową / żaroodporną a w niej białko), wcześniej koniecznie też sparz jajko.

  11. Iga says:

    Bzdua! Jakich mało, planetarny mikser z Lidla nie uciera piany z dwóch jajek , a co dopiero z jednego po prostu nie dosięga do dna miski ucieraczka. Proponuje tylko ręczny robot.

  12. Paulina says:

    A mi ten lukier wyszedÅ‚ jakiÅ› puszysty. I udekorowaÅ‚am nimi pierniczki… i zastanawiam siÄ™ czy mi to zaschnie;(

    • Agata says:

      Wygląda na to, że za długo ubijałaś. Ubija się tylko na początku, a później długo uciera, aż będzie gładki i błyśzczący

  13. Iza says:

    Bardzo fajny blog . Pierniczki bajkowe . Nie mam miksera ani mantry, jedynie blender z trzepaczką (jak do piany) i regulacją obrotów. Czy tą maszynerią zrobię taki cudowny lukier???

    • Agata says:

      Dziękuję za miłe słowa i zapraszam po kolejne inspiracje :)
      Trzepaczką niestety nie wyjdzie, za bardzo się napuszy. Spróbowałabym chwilę trzepaczką a potem samym blenderem. Prawdę mówiąc nie wiem, jaki będzie efekt, ale w Twoim przypadku tak bym zaeksperymentowała.

  14. Ewa says:

    Z pewnoÅ›ciÄ… lukier wÅ‚asnej roboty, jest znacznie lepszy, a być może :) i zdrowszy od tego kupowanego. Gotowe lukry majÄ… w sobie sporo ulepszaczy, wiÄ™c… powyższy przepis jak znalazÅ‚. Natomiast co do kalorycznoÅ›ci, to nie wypada mi siÄ™ wypowiadać, lukier to lukier i nic z tym nie zrobisz. Ale nie to chodzi, prawda :)?

  15. Zofia says:

    Ja piekę pierniczki kilka razy w roku bo dzieci uwielbiają i zawsze mam problem z lukrem, albo za gęsty wychodzi albo zbyt rzadki. Wypróbuję ten przepis, bo nigdy nie robiłam lukru z białek, zawsze cukier i sok z cytryny.

  16. Ruda says:

    Lukier wyglÄ…da bardzo aksamitnie i smakowicie, z resztÄ… jak wszystkie Twoje pierniczki :)
    Szukam przepisu właśnie na jakąś fajną polewę na ciasto i tak tutaj trafiłam. Lukier robiłam już niejednokrotnie jednak mój bazował na wodzie i cukrze pudrze.
    O przepisie na bazie białka nigdy nie słyszałam i szczerze mówiąc mam trochę wątpliwości. Przecież białka nie powinno się jeść bez obróbki cieplnej. Czy taka forma przyrządzenia lukry aby na pewno jest bezpieczna?

  17. Ilona says:

    Jak długo może być ten lukier na pierniczkach? Trzeba je od razu zjeść czy można przechowywać przez parę dni??