pierniki na choinkę

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością  lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ).

pierniki na choinkę

Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.

Pierniczki na choinkę

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3-4 szklanki mąki
  • ew. 1 jajko (jeśli ciasto jest za sypkie) – ja nie daję

W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera) – można pozostawić na noc w lodówce. Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

pierniki na choinkę

Przepis pochodzi stąd


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    79 komentarzy

  1. Kata says:

    Okazało się jednak że nie umiem czytać przepisów Przeczytałam 3/4 szklanki mąki a w przepisie jest 4-3 szklanki. Dlatego miałam klejące ciasto. Zorientowałam się na drugi dzień. Na szczęście udało się uratować. Dodałam pozostała mąkę i upieklam. Dość szybko jednak robią się miękkie. Mam zadanie od Pan z przedszkola zrobić dzwonnice z piernika i szukam przepisu na naprawdę twarde pierniki żeby mi się ta budowla tuż przed konkursem nie polamala. Może bardziej przypiec to wtedy nie zmiekną.