pierniki na choinkÄ™

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością  lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ).

Jeśli chcecie przygotować je do jedzenia, użyjcie masła zamiast margaryny i prawdziwego miodu, zamiast sztucznego.

pierniki na choinkÄ™

Polukrowane pierniczki na choinkÄ™ idealnie zdobiÄ… choinkÄ™, stroiki oraz prezenty wigilijne.

Pierniczki na choinkÄ™

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu (lub prawdziwy miód, jeÅ›li chcecie zrobić pierniczki do jedzenia)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny (lub masÅ‚a, jeÅ›li chcecie przygotować pierniczki do jedzenia)
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 Å‚yżeczki cynamonu
  • 1 Å‚yżka kakao
  • 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka sody
  • 3-4 szklanki mÄ…ki
  • ew. 1 jajko (jeÅ›li ciasto jest za sypkie) – ja nie dajÄ™

W rondelku rozpuÅ›cić margarynÄ™, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygniÄ™cia, dodać sodÄ™ i wymieszać. Wsypać mÄ…kÄ™ i zagnieść ciasto (można za pomocÄ… miksera) – można pozostawić na noc w lodówce. Ciasto b. cienko waÅ‚kować i wycinać dowolne wzory. Za pomocÄ… sÅ‚omki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkÄ™

Pierniczki na choinkÄ™

Pierniczki na choinkÄ™

Pierniczki na choinkÄ™

pierniki na choinkÄ™

Przepis pochodzi stÄ…d


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    93 komentarze

  1. Kata says:

    Okazało się jednak że nie umiem czytać przepisów Przeczytałam 3/4 szklanki mąki a w przepisie jest 4-3 szklanki. Dlatego miałam klejące ciasto. Zorientowałam się na drugi dzień. Na szczęście udało się uratować. Dodałam pozostała mąkę i upieklam. Dość szybko jednak robią się miękkie. Mam zadanie od Pan z przedszkola zrobić dzwonnice z piernika i szukam przepisu na naprawdę twarde pierniki żeby mi się ta budowla tuż przed konkursem nie polamala. Może bardziej przypiec to wtedy nie zmiekną.

  2. Olek says:

    Przepis Å›wietny i pierniczki przepyszne, niestety musza byc przwchowywane w pojemnikach by nie zmiekly, nie nadajÄ… siÄ™ na choinke, moje po kilku dniach zaczęły topniec i 'splywac’ z choinki niczym Å›nieg na wiosnÄ™. Te w pojemnikach nadal chrupiÄ…ce.

    • Agata says:

      Jakiego miodu użyłeś? sztucznego czy naturalnego? I jaką grubość miały Twoje pierniczki? Muszą być naprawdę BARDZO cienkie.
      U mnie od lat wiszą te pierniczki, zarówno z poprzednich lat, jak i z obecnego.

  3. Olga says:

    Niestety pierniki nie nadajÄ… siÄ™ na choinkÄ™. Na poczÄ…tku byÅ‚am nimi zachwycona… twarde, szybko siÄ™ piekÄ…. Ozdobilismy je po 2 dniach i zostawiliÅ›my na joc do wyschniÄ™cia. Po 3 dniach zmiÄ™kÅ‚y na tyle, ze zrywaÅ‚y siÄ™ już podczas wiÄ…zania. Teraz systematycznie pierniki spadajÄ… z choinki bo ciastka zmiÄ™kÅ‚y i nitka przecina pierniczki… szkoda pracy, produktów, czasu… a najgorszy jest zawód…

  4. Olga says:

    wydaje mi się, że zrobiłam dość cienkie, grubość tak na 2 mm. Miodu użyłam chyba naturalnego (takiego biedronkowego) ale z tego co pisałaś wcześniej nie powinien on wpływać na mięknięcie pierniczków do tego stopnia, że renifera mogę zawinąć w kółko np w koło palca :(

  5. Julitta95 says:

    Miękkość pierników może tez zależeć od wilgotności w mieszaniu u mnie jest duża wilgotność powietrza w domu i jakiego bym przepisu nie użyła to pierniczki są miękkie nawet po kilku godzinach. Jedyną alternatywą jest miej lukru jeśli chcę powiesić na choinkę i obowiązkowo przechowywanie takich pierniczków w szczelnym pojemniku zamykanym, aby nie dostało się powietrze :)

    • Agata says:

      Zdecydowanie wiele zależy m.in. od wilgotności, dlatego jak słusznie też zauważyłaś, należy trzymać je w szczelnych pojemnikach.

  6. Monika says:

    To pierwsze pierniki jakie wyszły idealnie. Zrobiłam na nie lukier z cukru pudru i ciepłego mleka i jest pięknie. Zawisną na podłaźniczce!
    Dziękuję

  7. Dominik says:

    Ludzie jak wam wychodzÄ… za miÄ™kkie to jest na to tylko jeden sposób………nie dodawajcie sofy i po problemie.

  8. Michu says:

    Wyszło super. Lukier również się udał (ręcznie ucierany). Najgorsze to, że dzieci podjadają z choinki jak nie widzę, a zrobiłem na margarynie ;). Muszę się zebrać i zrobić z prawdziwym miodem i powiesić na dole. Niech się zajadają :p

  9. Aga says:

    JeÅ›li obawiacie siÄ™, że pierniczki zmiÄ™knÄ… to nie lukrujcie ich lukrem ukrÄ™conym na wodzie/cytrynie/mleku/dobrych chÄ™ciach itd tylko LUKREM KRÓLEWSKIM (czyli takim na biaÅ‚kach jaj kurzych). Taki lukier nie wsiÄ…ka w pierniczki, tworzy na nich twardÄ…, lÅ›niÄ…cÄ… powÅ‚okÄ™, która opóźnia zawilgocenie. JeÅ›li obawiacie siÄ™ użyć Å›wieżych biaÅ‚ek to proponujÄ™ pasteryzowane biaÅ‚ka w proszku lub pÅ‚ynie – tu nie ma możliwoÅ›ci zatrucia salmonellÄ….
    Powodzenia!

  10. Pingback: Pierniczki z lukrem – Twój Thermomix