Kuchnia w formie
Agata, 15 grudnia 2011

Pierniczki na choinkę

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością  lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ).

pierniki na choinkę

Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.

Pierniczki na choinkę

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3-4 szklanki mąki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na gazie rozpuścić w rondelku margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

pierniki na choinkę

Przepis pochodzi stąd

    Liczba komentarzy: 55

  1. Agata pisze:

    Podgrzać, ale nie wiem jak wyszła Ci twarda przed oddaniem mąki :/

  2. gość pisze:

    Zrobiłam pierniczki i jestem zawiedziona bardzo. Po wyjęciu z piekarnika były bardzo twarde i chrupiące (a przy tym pyszne). Wykrawałam cieniutkie pierniki i wydłużyłam czas pieczenia tak, że niektóre się spiekły aż za bardzo. Niestety następnego dnia pierniczki były już miękkie. Aktualnie spadają z choinki bo po prostu się kruszą :( Echhh a przez chwilę tak cudnie na niej wyglądały :(

  3. Agata pisze:

    gość, jakiego miodu użyłaś?
    moje zawsze wychodzą twarde, a piekę je od 7-10 lat

  4. gość pisze:

    Sztucznego jak w przepisie. Szkoda prawdziwego.

  5. Agata pisze:

    gość, to nie wiem, dlaczego zmiękły tak bardzo :(

Skomentuj!