Kuchnia w formie
Agata, 15 grudnia 2011

Pierniczki na choinkę

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością  lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe. Polukrowane idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.

pierniki na choinkę

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 4 szklanki mąki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na gazie rozpuścić w rondelku margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkę

pierniki na choinkę

Przepis pochodzi stąd

 

    Liczba komentarzy: 27

  1. monika pisze:

    Super pierniki !!!! dokkladnie takie jak na zdjeciach. W smaku cudowne, mozna je jesc od razu – nie polamia zebow. Dziekuje za przepis :) Wesolych Swiat !!! :)))

  2. Estragonka pisze:

    Chciałabym bardzo wiedzieć gdzie kupiłaś takie śliczne foremki do ciasteczek? Są po prostu cudowne! Byłabym wdzięczna o info na maila :)

  3. Agata pisze:

    Zbieranie foremek to mój kilkuletni nałóg, więc kupuję, jak tylko zobaczę ciekawy kształt. Głównie allegro, tortownia.pl, ale też lidl, home&you, czasem prezent od przyjaciółki z USA.

  4. Gogan pisze:

    Jutro z maluchem bedziemy wyprobowywac przepis :) masz moze jakies rady skad wziac barwiniki do lukru? Gotowe do kupienia maja ograniczona ilosc dostepnych kolorów a nam zalezy na takich jak np. niebieski ktorego kupic raczej nie mozna :/ Widzialam ze sa najrozniejsze na allegro ale niestety nie mamy czasu czekac na zamowienie :( jakies pomysly?

  5. Sylwia pisze:

    Dr Oetker ma niebieski kolor w świątecznej palecie, która do kupienia jest w większości hipermarketów za niecałe 10 złotych. W pudełku są 4 kolory, ale można je mieszać i wtedy uzyska się kolejny kolor : czerwony plus niebieski=fiolotowy, czerwony plus żółty= pomarańczowy, żółty plus niebieski = zielony, czerwony plus biały= różowy. Z naturalnych barwników – sok z buraka zabarwi lukier na różowo, podobnie granat, żółty będzie po dodaniu kurkumy, brązowy po dodaniu kakao. Tylko te naturlane kolory wychodzą nieco przyblakłe.

  6. Kimi pisze:

    Pierwszy raz piekłam pierniczki i zdecydowałam sie na ten przepis. Bałam sie że nie wyjdzie bo ciasto ciężko sie wyrabialo ale wyszły znakomicie! na choinke idealne, bo twarde, nie pękaja, nie trzeba ich smarować jajkiem:) Pozdrawiam!

  7. Sandra30012 pisze:

    W końcu płaskie pierniczki! Czy zamiast sztucznego miodu mogę użyć prawdziwego ? Gdzie się kupuje sztuczny miód ?

  8. Agata pisze:

    Tak, możesz użyć prawdziwego. Sztuczny miód powoduje, że są twardsze. Sztuczny miód jest dostępny np. w każdym hipermarkecie obok dżemów i miodów. Ja zawsze używam sztucznego, bowiem na dekoruję je taką ilością lukru, że wg mnie są niejadalne i po prostu szkoda mi dobrego miodu ;) Zawsze i tak znajdują się osoby, które sukcesywnie zjadają je z choinki – jak widać niektórym nie przeszkadza żadna ilość lukru ;)

  9. Jaga pisze:

    mają być bez jajka?

  10. Agata pisze:

    tak, bez jajka

  11. Sandra30012 pisze:

    Jeszcze jedno pytanko. Bo robie pierniczki dla rodziny. Czy z tego ciasta wyjdzie 200 pierniczków wielkości takiej jak bym wykrajała z kieliszka o średnicy 4 cm ?

  12. piernik pisze:

    Czy takie ciasto nadaje się do przechowania na 2-3 dni w lodówce, bez utraty właściwości?

  13. Agata pisze:

    Jak najbardziej tak, u mnie czasem jest tydzień, bo piekę na raty ;) Wystarczy tylko później wyciągnąć, poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i można już działać :)

  14. Agata pisze:

    Myślę, że z tego przepisu wyjdzie 200 pierniczków o średnicy 4 cm. Nigdy w ten sposób nie odmierzałam, ale ciasta jest naprawdę dużo :)

  15. Kamila pisze:

    Przepis jest świetny!
    Wyszło mi ponad 120 pierniczków, pysznych i chrupiących, gładkich jak w opisie. Cieszę się, ze go znalazłam. Pozdrawiam :)

  16. Sylwia pisze:

    super , pierniczki , ale zabawa jeszcze lepsza . Pozdrawiam

  17. krywoj pisze:

    Witam !!!chciałabym się dowiedzieć w jakiej temp.piec??? Pozdrawiam,życzę Wesołych Świąt.

  18. Agata pisze:

    w 180 stopniach.

  19. krywoj pisze:

    jeszcze jedno pytanko,kiedy dodać kakao???????lekko nie dokładny przepis!!!!

  20. krywoj pisze:

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz i jeszcze raz wszystkiego naj,naj,najlepszego !!!a teraz do pieczenia,tylko co z tym kakaem?

  21. krywoj pisze:

    Mam pecha bo ciasto bardzo się kruszy nie mogę wałkować!!!masz na to radę????

  22. Agata pisze:

    hmm.. więcej tłuszczu lub miodu. Ewentualnie wbij jajko.

  23. Agata pisze:

    Kakao dodać razem z przyprawami.

  24. krywoj pisze:

    To jeszcze raz Ja !!! Pierniczki wyszły piękne!!!

  25. Agata pisze:

    krywoj, bardzo się cieszę! :)

  26. Ewa pisze:

    Witam !
    Pierniczki wyszły mi super !!! Tylko jak na mój piekarnik 8 min to za dużo. Wystarczyło 5 :)
    Pozdrawiam, dziękuje za super przepis i życzę Wesołych Świąt

  27. Agata pisze:

    Ewa, w takim razie zmienię przepis, podając czas pieczenia 5-8 minut ;)

Skomentuj!