Kuchnia w formie
Agata, 15 grudnia 2011

Pierniczki na choinkę

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością  lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ).

pierniki na choinkę

Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.

Pierniczki na choinkę

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3-4 szklanki mąki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na gazie rozpuścić w rondelku margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera). Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

pierniki na choinkę

Przepis pochodzi stąd

    Liczba komentarzy: 49

  1. monika pisze:

    Super pierniki !!!! dokkladnie takie jak na zdjeciach. W smaku cudowne, mozna je jesc od razu – nie polamia zebow. Dziekuje za przepis :) Wesolych Swiat !!! :)))

  2. Estragonka pisze:

    Chciałabym bardzo wiedzieć gdzie kupiłaś takie śliczne foremki do ciasteczek? Są po prostu cudowne! Byłabym wdzięczna o info na maila :)

  3. Agata pisze:

    Zbieranie foremek to mój kilkuletni nałóg, więc kupuję, jak tylko zobaczę ciekawy kształt. Głównie allegro, tortownia.pl, ale też lidl, home&you, czasem prezent od przyjaciółki z USA.

  4. Gogan pisze:

    Jutro z maluchem bedziemy wyprobowywac przepis :) masz moze jakies rady skad wziac barwiniki do lukru? Gotowe do kupienia maja ograniczona ilosc dostepnych kolorów a nam zalezy na takich jak np. niebieski ktorego kupic raczej nie mozna :/ Widzialam ze sa najrozniejsze na allegro ale niestety nie mamy czasu czekac na zamowienie :( jakies pomysly?

  5. Sylwia pisze:

    Dr Oetker ma niebieski kolor w świątecznej palecie, która do kupienia jest w większości hipermarketów za niecałe 10 złotych. W pudełku są 4 kolory, ale można je mieszać i wtedy uzyska się kolejny kolor : czerwony plus niebieski=fiolotowy, czerwony plus żółty= pomarańczowy, żółty plus niebieski = zielony, czerwony plus biały= różowy. Z naturalnych barwników – sok z buraka zabarwi lukier na różowo, podobnie granat, żółty będzie po dodaniu kurkumy, brązowy po dodaniu kakao. Tylko te naturlane kolory wychodzą nieco przyblakłe.

  6. Kimi pisze:

    Pierwszy raz piekłam pierniczki i zdecydowałam sie na ten przepis. Bałam sie że nie wyjdzie bo ciasto ciężko sie wyrabialo ale wyszły znakomicie! na choinke idealne, bo twarde, nie pękaja, nie trzeba ich smarować jajkiem:) Pozdrawiam!

  7. Sandra30012 pisze:

    W końcu płaskie pierniczki! Czy zamiast sztucznego miodu mogę użyć prawdziwego ? Gdzie się kupuje sztuczny miód ?

  8. Agata pisze:

    Tak, możesz użyć prawdziwego. Sztuczny miód powoduje, że są twardsze. Sztuczny miód jest dostępny np. w każdym hipermarkecie obok dżemów i miodów. Ja zawsze używam sztucznego, bowiem na dekoruję je taką ilością lukru, że wg mnie są niejadalne i po prostu szkoda mi dobrego miodu ;) Zawsze i tak znajdują się osoby, które sukcesywnie zjadają je z choinki – jak widać niektórym nie przeszkadza żadna ilość lukru ;)

  9. Jaga pisze:

    mają być bez jajka?

  10. Agata pisze:

    tak, bez jajka

  11. Sandra30012 pisze:

    Jeszcze jedno pytanko. Bo robie pierniczki dla rodziny. Czy z tego ciasta wyjdzie 200 pierniczków wielkości takiej jak bym wykrajała z kieliszka o średnicy 4 cm ?

  12. piernik pisze:

    Czy takie ciasto nadaje się do przechowania na 2-3 dni w lodówce, bez utraty właściwości?

  13. Agata pisze:

    Jak najbardziej tak, u mnie czasem jest tydzień, bo piekę na raty ;) Wystarczy tylko później wyciągnąć, poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i można już działać :)

  14. Agata pisze:

    Myślę, że z tego przepisu wyjdzie 200 pierniczków o średnicy 4 cm. Nigdy w ten sposób nie odmierzałam, ale ciasta jest naprawdę dużo :)

  15. Kamila pisze:

    Przepis jest świetny!
    Wyszło mi ponad 120 pierniczków, pysznych i chrupiących, gładkich jak w opisie. Cieszę się, ze go znalazłam. Pozdrawiam :)

  16. Sylwia pisze:

    super , pierniczki , ale zabawa jeszcze lepsza . Pozdrawiam

  17. krywoj pisze:

    Witam !!!chciałabym się dowiedzieć w jakiej temp.piec??? Pozdrawiam,życzę Wesołych Świąt.

  18. Agata pisze:

    w 180 stopniach.

  19. krywoj pisze:

    jeszcze jedno pytanko,kiedy dodać kakao???????lekko nie dokładny przepis!!!!

  20. krywoj pisze:

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz i jeszcze raz wszystkiego naj,naj,najlepszego !!!a teraz do pieczenia,tylko co z tym kakaem?

  21. krywoj pisze:

    Mam pecha bo ciasto bardzo się kruszy nie mogę wałkować!!!masz na to radę????

  22. Agata pisze:

    hmm.. więcej tłuszczu lub miodu. Ewentualnie wbij jajko.

  23. Agata pisze:

    Kakao dodać razem z przyprawami.

  24. krywoj pisze:

    To jeszcze raz Ja !!! Pierniczki wyszły piękne!!!

  25. Agata pisze:

    krywoj, bardzo się cieszę! :)

  26. Ewa pisze:

    Witam !
    Pierniczki wyszły mi super !!! Tylko jak na mój piekarnik 8 min to za dużo. Wystarczyło 5 :)
    Pozdrawiam, dziękuje za super przepis i życzę Wesołych Świąt

  27. Agata pisze:

    Ewa, w takim razie zmienię przepis, podając czas pieczenia 5-8 minut ;)

  28. daria pisze:

    Cudowne! Łatwe i szybkie w robieniu. Zrobilam dzis z przypływu weny, schowalam do pudelka i blizej swiat zabiore sie za zdobienie. SUPER PRZEPIS!!! Polecam! Mi wyszlo ok 160 szt mieszane ksztalty i wielkosci.

  29. Joanna pisze:

    Przepis jest doskonały. Moje pytanie to – czy można je zrobić na miesiąc ( prawie) przed świętami. Chodzi ni o to czy do świąt zmiękną na tyle żeby były zjadliwe. Pozdrawiam. J

  30. Agata pisze:

    Te pierniczki są z tych twardych, dlatego piekę je specjalnie na choinkę. Nie zmiękną szczególnie. Jeśli dasz prawdziwy miód i wytniesz grubsze pierniczki, będą bardziej miękkie, ale nie miękkie.
    Mięciutkie są (jeszcze nie jest na nie za późno) pierniki staropolskie.

  31. Mela pisze:

    Moje cistao też się kruszyło, więc dodałam jajko za podpowiedzią z komenatrza, potem było już ok. U mnie piekły się 5-6 minutek i wyszły ok:) Gładkie i nieodkształca się kształt. W sumie to moje pierwsze pierniki, jutro czas na ozdabianie:)

  32. kasia pisze:

    czy mogę użyć masła zamiast margaryny? pierniki wyglądają cudownie!

  33. Mmmmm pisze:

    Pierniki wyglądają pysznie. :) Ale dlaczego miód sztuczny? Tylko ze względów finansowych, czy naturalny się nie nadaje? (nie mam w domu sztucznego i nie chce mi się wychodzić ;p)

  34. Agata pisze:

    kasia, można zastąpić margarynę masłem

    Mmmmm, sztuczny miód z kilku powodów:
    1) dzięki niemu pierniczki są twardsze, więc się “nie odgniatają”, idealne na choinkę
    2) miód naturalny traci swoje właściwości w temperaturze 40stopni, więc tym bardziej szkoda ;)

    Oczywiście możesz użyć prawdziwego, wyjdą na pewno :)

  35. Elwira pisze:

    Czy soda jest konieczna? Bo boję się, że spowoduje “pulchnienie” pierniczków, którego bardzo bym nie chciała :)

  36. Elwira pisze:

    Zrobiłam z sodą. Wychodzą mi paskudnie nierówne, z bąblami powietrza. Co może być przyczyną?

  37. Agata pisze:

    Elwira, jaką grubość miały Twoje pierniczki? Jedyne co przychodzi mi na myśl, to właśnie to, że były za grubo rozwałkowane. Zawsze wychodzą mi cienkie, płaskie jak na zdjęciu.

  38. Elwira pisze:

    Próbowałam z różną grubością, łącznie z bardzo cienkimi. Za każdym razem było podobnie. A może to mąka? Jakiego typu używasz? Ja robiłam z poznańskiej, typ 500.

  39. Agata pisze:

    Zwykle robię z tortowej, nie sądzę, że mąka ma znaczenie… Jeśli robiłaś cienkie, to nie wiem co może być przyczyną :(Piekę je chyba od 6 lat i zawsze cienkie. Właśnie zabieram się za pierwsza partię w tym roku

  40. Mela pisze:

    1 turę robiłam na choinkę (cienkie) w lodówce nie trzymałam ciasta w ogóle ,wyszły gładziutkie. Piekłam też 2 turę do jedzenia (grubsze), cisato trzymałam w lodówce cały dzień i wyszły też gładkie. Może wina napowietrzenia ciasta przez złe” urabianie”, coś kiedyś raz kucharz jakiś w tvn mówił.

  41. Agniecha pisze:

    Hej dziewczyny. Moje ciasto na noc w lodowce. Jutro zobaczymy jak mi pójdzie :)

  42. Asia pisze:

    W tym roku upiekłam pierniczki z tego przepisu i rzeczywiście wychodzą idealne-nareszcie trafiłam na dobry przepis!Dziękuję i życzę miłych świąt:)

  43. Agniecha pisze:

    Po 8min one nadal są miękkie?

  44. Agniecha pisze:

    Ok juz są twarde. I bardzo smaczne ! Dziękuje za przepis

  45. Mela pisze:

    Moje już popakowane :) dla każdego coś dobrego
    SNC18621.JPG

  46. Anastazja pisze:

    Witam. Wlasnie robie te pierniki i wg mnie za dużo mąki. Cisto wogóle ze saba sie nie łaczy! Zaraz dodaje druga partie roztopionych skladników zobaczymy co wyjdzie!

  47. Agata pisze:

    Dodaj jajko, jesli masz problemy ze sklejeniem

  48. Anastazja pisze:

    Dodałam drugie tyle skladników (oprócz mąki) i jest super, pierniki świetne takie jak na zdjeciu. Bardzo polecam. Jajko by nic nie dało :)

  49. kasia pisze:

    Fajny przepis na ciasto. Zabieram do ulubionych.

Skomentuj!