Miałam je zrobić już w ubiegłym roku, gdy znalazłam je w książce Sigrid Verbert. Ostatecznie nie zdążyłam, więc poczekały na swój czas do teraz. Są tak niesamowite, że zastanawiam się, czy nie upiec jeszcze jednej porcji. Tym bardziej, że niewiele wymagają pracy. A efekt? Miękkie i pulchne. Z mieszającym się aromatem korzennych przypraw i cytrusów. Świąteczne po prostu i żal, gdyby ich zabrakło wśród bożonarodzeniowych wypieków:)

lebkuchen

Lebkuchen koniecznie trzeba zrobić co najmniej dzień- dwa przed świętami. Potrzebują czasu na zmięknięcie. Po wyjęciu z piekarnika zaskakują twardością. Choć to nie przeszkadzało mojemu mężowi, by zjeść ich sporo i mówić, że są bardzo smaczne:)

lebkuchen

Składniki:

  • 360 g mÄ…ki
  • 300 g miodu
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 Å‚yżeczki mielonego cynamonu
  • Å‚yżeczka mielonych goździków
  • Å‚yżeczka gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • pół Å‚yżeczki kardamonu
  • pół Å‚yżeczki sody
  • skórka otarta z cytryny
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomaraÅ„czowej

Lukier :

  • 125 g cukru pudru
  • Å‚yżka soku z cytryny – gdy lukier bÄ™dzie za gÄ™sty, dodać wiÄ™cej

MÄ…kÄ™ wymieszać z sodÄ… i przyprawami. Miód rozpuÅ›cić, przestudzić, ale tak by ciÄ…gle byÅ‚ ciepÅ‚y. Jajko utrzeć z cukrem na puszystÄ… masÄ™, wlać powoli ciepÅ‚y miód. Wymieszać. Dodać mÄ…kÄ™ z przyprawami oraz skórkÄ™ z cytryny i kandyzowanÄ… z pomaraÅ„czy, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny, potem wyjąć i lepić kulki wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego. KażdÄ… wykÅ‚adać na formÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Wszystkie spÅ‚aszczyć. W tym celu najlepiej użyć Å‚yżki zwilżonej wodÄ… – ciasto nie bÄ™dzie siÄ™ kleić. Piec okoÅ‚o 12 maksymalnie 15 minut w 170 stopniach. Trzeba jednak uważać i sprawdzać, czy siÄ™ nie przypalajÄ….

Wystudzić na kratce, a zimne maczać w przezroczystym lurze.  (Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny)

lebkuchen

Pierniki zmiękną na drugi dzień. Przechowywać je w metalowej puszce lub pudełku.

lebkuchen

Wykorzystałam przepis z moimi modyfikacjami z książki Sigrid Verbert, Smakowite prezenty

 

 

 


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze