
Miałam je zrobić już w ubiegłym roku, gdy znalazłam je w książce Sigrid Verbert. Ostatecznie nie zdążyłam, więc poczekały na swój czas do teraz. Są tak niesamowite, że zastanawiam się, czy nie upiec jeszcze jednej porcji. Tym bardziej, że niewiele wymagają pracy. A efekt? Miękkie i pulchne. Z mieszającym się aromatem korzennych przypraw i cytrusów. Świąteczne po prostu i żal, gdyby ich zabrakło wśród bożonarodzeniowych wypieków:)
Lebkuchen koniecznie trzeba zrobić co najmniej dzień- dwa przed świętami. Potrzebują czasu na zmięknięcie. Po wyjęciu z piekarnika zaskakują twardością. Choć to nie przeszkadzało mojemu mężowi, by zjeść ich sporo i mówić, że są bardzo smaczne:)
Składniki:
- 360 g mÄ…ki
- 300 g miodu
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki sody
- skórka otarta z cytryny
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier :
- 125 g cukru pudru
- Å‚yżka soku z cytryny – gdy lukier bÄ™dzie za gÄ™sty, dodać wiÄ™cej
MÄ…kÄ™ wymieszać z sodÄ… i przyprawami. Miód rozpuÅ›cić, przestudzić, ale tak by ciÄ…gle byÅ‚ ciepÅ‚y. Jajko utrzeć z cukrem na puszystÄ… masÄ™, wlać powoli ciepÅ‚y miód. Wymieszać. Dodać mÄ…kÄ™ z przyprawami oraz skórkÄ™ z cytryny i kandyzowanÄ… z pomaraÅ„czy, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny, potem wyjąć i lepić kulki wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego. KażdÄ… wykÅ‚adać na formÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Wszystkie spÅ‚aszczyć. W tym celu najlepiej użyć Å‚yżki zwilżonej wodÄ… – ciasto nie bÄ™dzie siÄ™ kleić. Piec okoÅ‚o 12 maksymalnie 15 minut w 170 stopniach. Trzeba jednak uważać i sprawdzać, czy siÄ™ nie przypalajÄ….
Wystudzić na kratce, a zimne maczać w przezroczystym lurze. (Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny)
Pierniki zmiękną na drugi dzień. Przechowywać je w metalowej puszce lub pudełku.
Wykorzystałam przepis z moimi modyfikacjami z książki Sigrid Verbert, Smakowite prezenty
3 komentarze
Inspirowane Smakiem says:
Oj tak, zgadzam siÄ™ – to moje tegoroczne odkrycie i już dawno zostaÅ‚o po nich tylko wspomnienie:))
Bajkaojedzeniu.pl says:
Jutro będę piec! Zrobię pełnoziarniste. Już się cieszę.
Agata says:
też się zastanawiam nad nimi w wersji pełnoziarnistej :)