W tym roku testuję sporo nowych przepisów. W puszkach czekają rozmaite ciasteczka, ale ciągle  wydaje mi się, że jeszcze można upiec więcej:) Chociażby kruche.  Są świetną bazą do dalszego zdobienia. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej  łatwo nie pękają, więc bez obaw można je dekorować.    Powykrawałam z ciasta różne kształty i zdobiłam kolorową czekoladą oraz posypkami. Jednak najbardziej świąteczne wydają mi się te z czerwonymi noskami.  Wywołują uśmiech od samego patrzenia:)

ciasteczka renifery

Ciasteczka pewnie najbardziej ucieszą dzieciaki, ale jeśli przygotowujecie świąteczne pudełka z własnymi wypiekami, koniecznie je  do nich dołączą. Może poprawią komuś nastrój?

ciasteczka renifery  

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • skórka starta z 2 cytryn
  • szczypta soli

Cukier utrzeć z miękkim masłem i skórką cytrynową, aż powstanie puszysty krem. Powoli, dodawać do masy żółtka. Utrzeć. Dodać obie mąki i sól. Wymieszać i wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Na blacie podsypanym delikatnie mąką rozwałkowywać ciasto i wykrawać z niego okrągłą foremką lub szklanką  cienkie ciastka. Piec w 180 stopniach około 10-12 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.

Ozdoby:

  • czekolada w pisaku lub 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
  • czerwone pastylki

Po ostudzeniu ciastek dekorować czekoladą i pastylkami. Drażetki przyklejać na kropelkę rozpuszczonej czekolady. Czekoladę przełożyć do strzykawki lub papierowej tutki i nią rysować rogi na ciastkach.

ciasteczka renifery

Do dekoracji wykorzystałam pomysł Dorotus z bloga Moje Wypieki


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze

  1. Karolina says:

    W smaku ciastka ok, ale bardzo się kruszyło ciasto. Odczekałam po ochlodzeniu i nie dało się wycinać kolek. Dopiero po dodaniu roztopionego.masla mozna bylo je uwalkowac.