Ciasteczka marcepanowe

PrzeglÄ…dajÄ…c blogi natknęłam siÄ™ na ten przepis. Niewiele myÅ›lÄ…c upiekÅ‚am je, modyfikujÄ…c tak, aby byÅ‚y wegaÅ„skie. Jak zobaczyÅ‚am, że w skÅ‚adzie jest marcepan wiedziaÅ‚am, że muszÄ™ je zrobić dla mojej siostrzenicy, która go ubóstwia. ZredukowaÅ‚am cukier do minimum, gdyż uznaÅ‚am, że masa marcepanowa jest wystarczajÄ…co sÅ‚odka. I sÅ‚usznie – ciasteczka wyszÅ‚y wystarczajÄ…co sÅ‚odko :)

Ciasteczka się nie odkształcają, nie rosną podczas pieczenia, dzięki czemu zachowują swój kształt :)

Ciasteczka marcepanowe

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 100g marcepanu
  • skórka otarta z jednej pomaraÅ„czy
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z poÅ‚owy pomaraÅ„czy
  • 175g mÄ…ki pszennej
  • Å‚yżka cukru pudru
  • 100g margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową utrzyj mikserem z sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy.
  2. Dodaj przesianÄ… mÄ…kÄ™ i cukier oraz margaynÄ™.
  3. Zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem) i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto rozwałkuj, podsypując stolnicę/ blat mąką.
  5. Dowolną foremką wycinaj ciasteczka (możesz to zrobić nawet szklanką).
  6. Ciasteczka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
  7. Upieczone ciasteczka marcepanowe wystudż na metalowej kratce.

Ciasteczka marcepanowe


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze