Ciasteczka marcepanowe

Przeglądając blogi natknęłam się na ten przepis. Niewiele myśląc upiekłam je, modyfikując tak, aby były wegańskie. Jak zobaczyłam, że w składzie jest marcepan wiedziałam, że muszę je zrobić dla mojej siostrzenicy, która go ubóstwia. Zredukowałam cukier do minimum, gdyż uznałam, że masa marcepanowa jest wystarczająco słodka. I słusznie – ciasteczka wyszły wystarczająco słodko :)

Ciasteczka się nie odkształcają, nie rosną podczas pieczenia, dzięki czemu zachowują swój kształt :)

Ciasteczka marcepanowe

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 100g marcepanu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 175g mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru
  • 100g margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową utrzyj mikserem z sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy.
  2. Dodaj przesianą mąkę i cukier oraz margaynę.
  3. Zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem) i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto rozwałkuj, podsypując stolnicę/ blat mąką.
  5. Dowolną foremką wycinaj ciasteczka (możesz to zrobić nawet szklanką).
  6. Ciasteczka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
  7. Upieczone ciasteczka marcepanowe wystudż na metalowej kratce.

Ciasteczka marcepanowe


Boże NarodzenieCiasteczkaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze