
Perliczka jest bardzo zdrowym, chudym mięsem. Kiedyś często gościła na polskich oraz francuskich stołach. Ten przepis jest inspirowany przepisem Neli Rubinstein (pochodzi z książki „Kuchnia Neli”) i pieczona perliczka wychodzi soczysta, z chrupiącą skórką. Mięso perliczki rozpływa się w ustach a sos śmietanowy aż chce się wyjadać łyżkami – oliwa truflowa robi tu swoje :) To idealny przepis na święta, zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie. A także na weekend :)
Perliczka to szlachetny gatunek drobiu, w smaku przypomina nieco bażanta. Jest delikatne i bardzo smaczne. Zawiera najmniej tłuszczy ze wszystkich gatunków drobiu. ma zdecydowanie więcej białka niż kurczak, a ponadto mięso perliczki ma witaminy B1 , B2 i E oraz bogactwo minerałów – magnez, potas oraz żelazo. Zawiera też sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz małą ilość cholesterolu.
- 1 perliczka
- 5-10 dag słoniny (w oryginale było aż 0,5 kg! ;) )
- 150g serka homogenizowany
- po 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku (w oryginale nie było)
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki oliwy truflowej (w oryginale nie było, była mała trufla)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Perliczkę dokładnie umyj i osusz. Jeśli są pozostałości piór, usuń je pęsetą.
- Perliczkę natrzyj solą i pieprzem.
- Serek homogenizowany wymieszaj z pół łyżki oliwy truflowej, listkami świeżego tymianku i rozmarynu. Serek włóż w środek perliczki. Zepnij otwór specjalnymi metalowymi szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Możesz też zszyć nitką :)
- Słoninę pokrój w bardzo cienkie (najcieniej jak potrafisz) plasterki i dokładnie obłóż nią perliczkę (nie wahaj się, inaczej mięso będzie suche).
- Zwiąż nitką nogi, oraz skrzydełka. Przełóż ptaka do żeliwnego garnka lub jeśli nie masz, to do żaroodpornego naczynia z przykryciem.
- Piecz 20 minut bez przykrycia.
- Zmniejsz temperaturę o 180 stopni.. Zdejmij słoninę z perliczki (ale wciąż pozostaw ją w naczyniu) i piecz 20 minut.
- Wyjmij słoninę (w oryginale polecano tez wylać tłuszcz, ja go celowo zostawiłam :)
- Śmietanę wymieszaj z wodą i 1,5 łyżki oliwy truflowej, dodaj łyżkę gorącego wytopionego tłuszczu. posól do smaku. Wymieszaj i wlej całość do perliczki. Przykryj garnek pokrywką i piecz jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie (czyli łącznie po godzinie pieczenia) mięso powinno być już miękkie. Wyciągnij je i pokrój (najlepiej specjalnymi nożycami do drobiu).
- Odlej do kubeczka kilka łyżek sosu. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej to do sosu i mieszaj, doprowadzając sos do wrzenia, aby pozbyć się smaku mąki. Sos śmietanowo-truflowy wlej do sosjerki i podaj do pieczonej perliczki.