Lekkie niczym puch ciasto i aksamitny krem – kwintesencja smakowego luksusu. Deserowy dobrobyt mojego dzieciństwa. Z obowiązkową obecnością w każdej szanującej się cukierni. Eklery, eklerki, z budyniowym nadzieniem, kajmakiem, czekoladą, bitą śmietaną. Albo po francusku z kremem patissiere. Takie Wam dziś proponuję. Przepełnione wanilią, wykończone gorzką czekoladą. Zrobione we własnej kuchni smakują najlepiej.
Polecam je na Tłusty Czwartek. Śmiało mogą rywalizować z pączkami. I nawet tę rywalizację wygrać.
Ciasto:
- 65 ml wody
- 65 ml mleka
- 55 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 4 jajka
W garnku zagotować wodę, dodać masło, mleko i cukier. Zmniejszyć ogień, szybko wsypać mąkę, a następnie dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Gdy masa będzie kleista i zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z ognia, masę przełożyć do miski i przestudzić 10 minut. Po tym czasie dodać po jednym jajku, za każdym razem wmieszać dokładnie do ciasta. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskać eklery o długości około 10 cm na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić eklery i piec około 25 minut aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić.
Krem patissiere
- 500 ml mleka
- laska wanilii
- 6 żółtek
- 75 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
W garnku zagotować mleko, dodać wyłuskane ziarnka wanilii. Odstawić, a w tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Na końcu dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Do masy żółtkowej wlewać powoli ciepłe mleko – nie odwrotnie i cały czas delikatnie ubijać. Gdy składniki połączą się przelać je do garnka i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, by krem nie przywierał do dna. Gdy masa zacznie bulgotać – odstawić i wystudzić.
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- kolorowa posypka
Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Zimne eklerki nakłócić z obu stron i szprycą wciskać krem do środka. Dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać kolorowymi kulkami.
Inspiracja i przepis marcowy magazyn Kuchnia
3 komentarze
jemappelleclaudine.blogspot.com says:
Uwielbiam eklery i uwielbiam czekolade, ale jakoś mi do siebie nie pasują.
www.good-recipe.pl says:
Przyznam się, że nigdy nie piekłem eklerek, choć wielokrotnie je jadłem ;-) Czas najwyższy to zmienić. Zamierzam je upiec wykorzystując Twój przepis, bo wyglądają naprawdę apetycznie!
Dawid says:
Przepis dobry – gdyby nie był zły. Ciasto ma konsystencje ciasta na naleśniki. Za dużo płynnych składników w stosunku do mąki.