Lekkie niczym puch ciasto i aksamitny krem – kwintesencja smakowego luksusu. Deserowy dobrobyt mojego dzieciństwa. Z obowiązkową obecnością w każdej szanującej się cukierni. Eklery, eklerki, z budyniowym nadzieniem, kajmakiem, czekoladą, bitą śmietaną. Albo po francusku z  kremem patissiere. Takie Wam dziś proponuję. Przepełnione wanilią, wykończone gorzką czekoladą. Zrobione we własnej kuchni smakują najlepiej.

eklerki

Polecam je na Tłusty Czwartek. Śmiało mogą rywalizować z pączkami. I nawet tę rywalizację wygrać.

eklerki

Ciasto:

  • 65 ml wody
  • 65 ml mleka
  • 55 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka

W garnku zagotować wodę, dodać masło, mleko i cukier. Zmniejszyć ogień, szybko wsypać mąkę, a następnie dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Gdy masa będzie kleista i zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z ognia, masę przełożyć do miski i przestudzić 10 minut. Po tym czasie dodać po jednym jajku, za każdym razem wmieszać dokładnie do ciasta. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskać eklery o długości około 10 cm na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić eklery i piec około 25 minut aż lekko się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić.

Krem patissiere

  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotować mleko, dodać wyłuskane ziarnka wanilii. Odstawić, a w tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Na końcu dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Do masy żółtkowej wlewać powoli ciepłe mleko – nie odwrotnie i cały czas delikatnie ubijać. Gdy składniki połączą się przelać je do garnka i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, by krem nie przywierał do dna. Gdy masa zacznie bulgotać – odstawić i wystudzić.

Dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Zimne eklerki nakłócić z obu stron i szprycą wciskać krem do środka. Dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać kolorowymi kulkami.

eklerki

Inspiracja i przepis marcowy magazyn Kuchnia


CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. www.good-recipe.pl says:

    Przyznam się, że nigdy nie piekłem eklerek, choć wielokrotnie je jadłem ;-) Czas najwyższy to zmienić. Zamierzam je upiec wykorzystując Twój przepis, bo wyglądają naprawdę apetycznie!

  2. Dawid says:

    Przepis dobry – gdyby nie był zły. Ciasto ma konsystencje ciasta na naleśniki. Za dużo płynnych składników w stosunku do mąki.