Grzane ciemne piwo (porter) z koglem moglem

W dzieciÅ„stwie jednym z moich ulubionych deserów (poza gumÄ… do żucia „donald” i oranżadÄ… w woreczku) byÅ‚ kogel-mogel. Cukru zawsze w domu byÅ‚ dostatek (do przetworów), jajek również (prosto od kur babci). Później przez lata cisza w tym temacie, aż do czasu gdy zaczęłam pić kawÄ™. JednÄ… z pierwszych wariacji na temat kawy byÅ‚a kawa z koglem-moglem :) DziÅ› już z kawÄ… mocno siÄ™ oswoiÅ‚am i sÅ‚odkim dodatkom do niej mówiÄ™ „nie”. Co innego z piwem, z którym z kolei nigdy siÄ™ nie zaprzyjaźniÅ‚am ;) JeÅ›li już je pijÄ™, to wybieram ciemne piwo, gdyż ma mniej goryczy i karmelowy posmak.

Czemu zatem nie zrobić grzanego ciemnego piwa, zwłaszcza że w domu był osamotniony 9% porter. W połączeniu z koglem-moglem tworzy gęsty, kremowy i mocno rozgrzewający napój. To połączenie wydaje Wam się dziwne? Niepotrzebnie! Grzane ciemne piwo z koglem-moglem jest pyszne!

Grzane ciemne piwo (porter) z koglem moglemSkładniki:

Sposób przygotowania:

  1. żółtka utrzyj z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę.
  2. Piwo podgrzej z goździkami i szczypta cynamonu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia (szkoda ulatniać procenty ;)).
  3. Powoli wlewaj ciepłe piwo do utartych żółtek, dokładnie wymieszaj.
  4. Grzane ciemne piwo z koglem-moglem przelej do kubków lub kieliszków z grubego szkła i pij póki ciepłe.

SGrzane ciemne piwo (porter) z koglem moglem


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response