
KupiÅ‚am nowÄ… blaszkÄ™, wiÄ™c musiaÅ‚am coÅ› w niej upiec – wiadomo ;) Przepis na to brownie powstaÅ‚ na podstawie przepisu na brownie z guinnessem i malinami wg Jamiego Olivera (magazyn „Jamie” Mar/Apr 12).
Irlandzkie piwo Guiness zastÄ…piÅ‚am rodzimym porterem, użyÅ‚am mrożonych malin i… zapomniaÅ‚am dodać cukru! :) Jak widać wpadki zdarzajÄ… siÄ™ każdemu ;) To byÅ‚a jednak znikoma wpadka, nikt nie zorientowaÅ‚ siÄ™, że coÅ› jest nie tak. WystarczajÄ…cÄ… sÅ‚odycz daÅ‚a czekolada i słód, który jest w piwie. Brak cukru sprawiÅ‚ jedynie, że góra brownie nie byÅ‚a chrupka.
Nie jestem smakoszem piwa, ale dodatek mocnego portera sprawiÅ‚, że brownie staÅ‚o siÄ™ bardziej wytworne. W smaku zupeÅ‚nie nie czuć alkoholu, bardziej kawowo-karmelowÄ… nutÄ™, doskonale pasujÄ…cÄ… do czekolady. PozostaÅ‚a część Portera wypiÅ‚am – muszÄ™ przyznać, że ze smakiem ;)
Składniki:
- 3 jaja
- 180g masła
- 200g czekolady
- 125g przesianej mÄ…ki
- 40g przesianego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru (o którym zapomniałam! ;)
- 200ml ciemnego piwa (użyÅ‚am Ciechan – Porter 9%)
- 200g malin (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- BlaszkÄ™ o wymiarach 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Czekoladę pokrój i razem z pokrojonym masłem daj do metalowej (lub żaroodpornej) miski, a następnie rozpuść wszystko na parze (stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody).
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kakao i cukrem (nie zapomnijcie o nim ;) ). Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
- Ubij mikserem jaja.
- Doi ubitych jaj dodaj czekoladową masę i nadal ubijaj, aż będzie gładka.
- Dodaj Portera i wymieszaj.
- Masę wylej na blaszkę, wyrównaj silikonową szpatułką i powbijaj maliny.
- piecz 25 minut – nie dÅ‚użej, aby nie wysuszyć brownie.
- Upieczone brownie ostudź na metalowej kratce.
- Brownie z porterem i malinami możesz podać z kwaśną śmietaną lub mascarpone.
2 komentarze
wedelka says:
Brownie z piwem to dla mnie nowość :) Do tej pory użyłam do wypieków tylko guinessa właśnie i to do piernika :) Ciekawe :)
gin says:
WyglÄ…da wspaniale – piwo musiaÅ‚o nadać mu pewnej głębi w smaku, tak mi siÄ™ wydaje :)