Lucyna Ćwierczakiewicz, czyli nasza polska Julia Child robiła babkę ze stu żółtek. Trudno to sobie wyobrazić, ale w przepisie z 1858 roku podaje wyraźnie, by tylu ich użyć do kilograma mąki. Szaleństwo wydawałoby się, a dzięki niemu podobno ciasto było pięknie żółte, puszyste i długo świeże. Babka nazywana muślinową należała do tych najdroższych świątecznych wypieków, ale nie myślcie, że pani Lucyna objadała się nią sama. Otóż zamówienia składano długo przed Wielkanocą. Ciekawe, czy i dziś znaleźliby się na nią chętni?

babka wielkanocna

Ja takiej odwagi w sobie nie mam, by podążać śladem nestorki polskich kulinariów. Ale babkę świąteczną piekę z przyjemnością. Tylko z mniejszą ilością składników. W tym roku rezygnuję z lukru i oblewam ją białą czekoladą. Jest dobrze, więc polecam tę wersję z tą samą gorliwością, która towarzyszyła dawno temu Lucynie Ćwierczakiewicz:)

wielkanocna babka

Ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych rąk, więc warto się poświęcić i wyrabiać je bez wsparcia miksera. Babka odwdzięczy się swoją delikatnością i elastycznością!

Składniki:

  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 6 żółtek
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag drożdży Å›wieżych
  • 120 g masÅ‚a
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3 łyżeczki skórki pomaraÅ„czowej
  • Å‚yżeczka ekstratu z wanilii
  • szczypta soli

polewa:

  • tabliczka biaÅ‚ej czekolady (100g)
  • drobno posiekane orzechy

Drożdże pokruszyć, zasypać Å‚yżeczkÄ… cukru i 3 Å‚yżkami ciepÅ‚ego mleka. Odstawić w ciepÅ‚e miejsce do czasu aż zacznÄ… rosnąć. MasÅ‚o rozpuÅ›cić, przestudzić, a żółtka rozbeÅ‚tać. MÄ…kÄ™ przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz cukier i sól. Wymieszać, a nastÄ™pnie dodać masÅ‚o, mleko, żółtka i ekstrat z wanilii. Wyrabiać dość dÅ‚ugo, najlepiej rÄ™kÄ… do chwili, gdy ciasto nie bÄ™dzie kleić siÄ™ do miski. JeÅ›li bÄ™dzie zbyt rzadkie, można dosypać mÄ…ki. Na koniec dodać skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ… i rodzynki, ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na co najmniej 2 godziny do podwojenia objÄ™toÅ›ci. Potem ponownie wyrobić. FormÄ™ do babki wysmarować masÅ‚em i oprószyć buÅ‚kÄ… tartÄ…. Wlać ciasto do mniej wiÄ™cej 1/3 wysokoÅ›ci. Znowu przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić – już po raz ostatni – do wyroÅ›niÄ™cia. Gdy ciasta bÄ™dzie siÄ™gaÅ‚o po brzegi foremki – można wkÅ‚adać je do piekarnika. WczeÅ›niej nagrzanego do 170 stopni. Piec okoÅ‚o 35 minut – jest gotowe, gdy wetkniÄ™ty w nie patyczek bÄ™dzie suchy. Przestudzić, a zimne polać roztopionÄ… biaÅ‚Ä… czekoladÄ… i posypać orzeszkami.

babka wielkanocna

Babka najlepsza jest w dniu, w którym ją pieczemy.

babka wielkanocna

 

CiastaWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. marta says:

    Moze to bedzie glupie pytanie, ale czy ta roztopiona czekolada ma byc zimna czy goraca, kiedy bede nia pokewac babke? i czy po polaniu wstawic do lodowki czy sama zastygnie?

    • Agata says:

      Ciepłą czekoladą, zanim zastygnie, czyli chwilę po roztopieniu. czekolada sama zastygnie, nie trzeba wkładać do lodówki. Nawet nie należy, bo pod wpływem niskiej temperatury zrobi się matowa.