Tort z jabłkami i bitą śmietaną robiła mi zawsze chrzestna. Ten smak zawsze kojarzył mi się z wyjazdem do niej, w góry. Sama nie robiłam go od lat, aż do niedawna, kiedy znajoma poprosiła mnie o coś słodkiego. Spojrzałam na składniki, które miałam i przypomniałam sobie o tym cieście. Ten tort robi się bardzo szybko, jest smaczny i nie jest mocno słodki. Idealny na Dzień Mamy. Możecie tak jak ja, przyozdobić go jadalnymi kwiatami. Minimum wysiłku a efekt całkiem niezły :)
Do ozdoby możecie dać bratki, stokrotki, pierwiosnki, fiołki, kwiatki jasnoty purpurowej, kwiaty bluszczyka kurdybanka, kwiaty drzew owocowych.
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
na masę jabłkową:
- 1 litr musu jabłkowego
- 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa)
- 300 ml śmietany 36%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, dodaj powoli cukier i nadal ubijaj.
- Dodawaj po 1 żółtku, nadal ubijaj.
- Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj szpatułą (lub łyżką) – nie używaj już miksera.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj, ani niczym nie wykładaj.
- Piecz około 3-40 minut, aż po wbiciu wykałaczka będzie sucha.
- Biszkopt wyciągnij z piekarnika i rzuć na podłogę (z ok. 50-100cm wysokości) i wystudź na kratce.
- Przekrój biszkopt 2 razy, aby mieć 3 placki.
- Nasącz biszkopt (najlepiej na drugi dzień lub po kilku godzinach po upieczeniu), ja nasączam wodą z sokiem z cytryny lub z odrobiną alkoholu, teraz w sezonie możecie użyć do nasączanie lemoniady z kwiatów czarnego bzu, bez cukru.
- Mus jabłkowy podgrzej w garnku i wsyp galaretkę (prosto z torebki, w proszku bez wcześniejszego rozpuszczania), wymieszaj i chwilę podgrzej. Przestudź i letnią masą przełóż biszkopt.
- Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder.
- Rozsmaruj śmietanę na wierzchu i bokach tortu.
- Udekoruj świeżymi kwiatkami jadalnymi.
8 komentarzy
Michał says:
Świetny pomysł, ale… gdzie kawałek dla mnie? Ja lubię torty! :D
magma says:
wygląda rewelacyjnie:) pycha:)
gin says:
Z tymi kwiatkami wygląda jak z bajki :)
Darek says:
apetycznie wygląda. Z chęcią bym zjadł, ale od miesiąca jestem na diecie, zatem takie rarytasy na razie muszę unikać. Ale po diecie na pewno spróbuje zrobić taki torcik według Twojego przepisu. :)
bkdhome says:
Wygląda przepysznie i mimo, że nie lubie za bardzo tortów to ten muszę kiedyś spróbować !
Ania Grządkowska says:
Agatka, ten tort jest po prostu przepiękny!
Miłka says:
3/4 mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jaka jest miara?
Agata says:
W obu przypadkach chodzi o szklankę (250ml), już dopisuję :)