Tort z jabłkami i jadalnymi kwiatkami

Tort z jabłkami i bitą śmietaną robiła mi zawsze chrzestna. Ten smak zawsze kojarzył mi się z wyjazdem do niej, w góry. Sama nie robiłam go od lat, aż do niedawna, kiedy znajoma poprosiła mnie o coś słodkiego. Spojrzałam na składniki, które miałam i przypomniałam sobie o tym cieście. Ten tort robi się bardzo szybko, jest smaczny i nie jest mocno słodki. Idealny na Dzień Mamy. Możecie tak jak ja, przyozdobić go jadalnymi kwiatami. Minimum wysiłku a efekt całkiem niezły :)

Tort z jabłkami i jadalnymi kwiatkami

Do ozdoby możecie dać bratki, stokrotki, pierwiosnki, fiołki, kwiatki jasnoty purpurowej, kwiaty bluszczyka kurdybanka, kwiaty drzew owocowych.

Tort z jabłkami i jadalnymi kwiatkami

Składniki:

na biszkopt:

  •  6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

na masę jabłkową:

  • 1 litr musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, dodaj powoli cukier i nadal ubijaj.
  3. Dodawaj po 1 żółtku, nadal ubijaj.
  4. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj szpatułą (lub łyżką) – nie używaj już miksera.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj, ani niczym nie wykładaj.
  6. Piecz około 3-40 minut, aż po wbiciu wykałaczka będzie sucha.
  7. Biszkopt wyciągnij z piekarnika i rzuć na podłogę (z ok. 50-100cm wysokości) i wystudź na kratce.
  8. Przekrój biszkopt 2 razy, aby mieć 3 placki.
  9. Nasącz biszkopt (najlepiej na drugi dzień lub po kilku godzinach po upieczeniu), ja nasączam wodą z sokiem z cytryny lub z odrobiną alkoholu, teraz w sezonie możecie użyć do nasączanie lemoniady z kwiatów czarnego bzu, bez cukru.
  10. Mus jabłkowy podgrzej w garnku i wsyp galaretkę (prosto z torebki, w proszku bez wcześniejszego rozpuszczania), wymieszaj i chwilę podgrzej. Przestudź i letnią masą przełóż biszkopt.
  11. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder.
  12. Rozsmaruj śmietanę na wierzchu i bokach tortu.
  13. Udekoruj świeżymi kwiatkami jadalnymi.

Tort z jabłkami i jadalnymi kwiatkami

Tort z jabłkami i jadalnymi kwiatkami


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    8 komentarzy

  1. Darek says:

    apetycznie wygląda. Z chęcią bym zjadł, ale od miesiąca jestem na diecie, zatem takie rarytasy na razie muszę unikać. Ale po diecie na pewno spróbuje zrobić taki torcik według Twojego przepisu. :)