Od jakiegoś czasu chodziły za mną pampuchy. Przepis na wegańskie pampuchy znalazłam, na blogu Bei, więc miałam pewność, że musza się udać :) Oczywiście nie myliłam się, pampuchy z tego przepisu robi się szybko i wychodza puchate i pyszne. Brak jajka jest tu niezauważalny :)

Wegańskie pampuchy, parowańce, kluski na parze

Najlepsze w najprostszej wersji – ze zmiksowanymi truskawkami z ekstraktem z wanilii

Wegańskie pampuchy, parowańce, kluski na parzeSkładniki (na 16 sztuk):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru (dałam ksylitol)
  • 20g świeżych drożdży (mozna użyć 4-5g suchych drożdży)
  • 350ml ciepłego mleka (użyłam sojowego)
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego, bardziej neutralnego w smaku niż oliwa)

Sposób przygotowania:

  1. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuść świeże drożdże z łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, wlej pozostałem mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dodaj oliwę i wyrób elastyczne ciasto (można mikserem, jednak na końcu warto i tak rękami, aby dodać mu trochę ciepła).
  3. Nasmaruj miskę olejem i przenieś do niej ciasto, wierzch przykryj folią spożywcza. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (moje ciasto wyrastało na balkonie w tempie ekspresowym ;) ).
  4. Podziel ciasto na 16 kawałków i turlaj kulki. Lekko je rozpłaszcz (można też rozwałkować ciasto i wycinać kółka, wówczas wyjdą równiutkie, ja jednak preferuję pierwszy sposób ;) i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  5. Pampuchy gotuj na parze przez 10-15 minut (ja gotuję w parowarze Rossel Hobbs)
  6. Truskawki zmiksuj z łyżeczką ekstraktu z wanilii.
  7. Pampuchy podawaj z musem truskawkowym.

Wegańskie pampuchy, parowańce, kluski na parze

Gotowanie na parze - parowar Russell Hobbs


Dania główneDeseryPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. ara says:

    Jestem z Poznania i przenigdy nigdzie nie jadłam tych pyz na słodko,dla mnie to profanacja.Czy można zrobić bez mleka, o tym się za chwilę przekonam. pozdr.

    • Agata says:

      Dla mnie pyzy są ziemniaczane,a pampuchy drożdżowe :)
      Wiem jednak, że niektórzy pampuchy nazywają pyzami, zależy od przyzwyczajeń i regionu.

  2. Ola says:

    Cześć!
    pampuchy wyszły idealne, takie jakie pamiętam z domu rodzinnego, dziękuję za przepis:)

    Mam pytanie niezwiązane z tematem. Kupiłam ten sam parowar i z nic w świecie nie potrafię w nim zrobić ryżu. Doszło już do tego, ze paruję ryż ponad godzinę i nadal twardy. Masz jakiś sprawdzony sposób?
    Pozdrawiam:)

    • Agata says:

      Ciesze się, że pampuchy smakowały :) na dniach też je zrobię :)
      Co do gotowania ryżu, to używasz tego specjalnego pojemniczka? I kładziesz go (z wodą oczywiście) na dolnym poziomie? Zawsze tak robię i wychodzi.