Pojawiły się! W rozsądnej cenie w końcu! Czereśnie moje kochane. Najlepsze rubinowe, nietkniętne przez szpaki, mieniące się kusząco w targowych skrzynkach. Lata temu robiłam z nich kolczyki. Zwisały zabawnie z moich dziecięcych uszu i były słodką ozdobą. Dziś też zachwycają, ale w muffinkach. Lekkich, jak te słodkie owoce, bo z dodatkiem płatków owsianych. Zjadam je rano zamiast śniadania. Do pierwszych promieni słońca pasują. I do deszczu za oknem zresztą też. Na piknik, do pracy. Gdziekolwiek je zabierzecie, tam będzie im dobrze. I Wam, bo są wyborne.
Dzięki maślance i płatkom owsianym babeczki długo są świeże. Jeśli decydujecie się na dekorowanie ich bitą śmietaną, zróbcie to tuż przed podaniem. Bez niej też dobrze smakują:)
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- pół szklanki cukru brązowego lub drobnego do wypieków
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 szklanki czereśni bez pestek
Maślankę, jajko i olej wlać do jednej miski i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać płatki owsiane i cukier. Wymieszać i wsypać do płynnych składników. Czereśnie (kilka zostawić do dekoracji) wydrążyć i pokroić w kostkę. Wsypać do ciasta i lekko wymieszać. Masę wkładać do foremki na muffiny do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć formę z muffinami i piec około 22-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Do dekoracji babeczek bitą śmietaną trzeba ubić 250 ml zimnej śmietany 30 lub 36%, można przed ubiciem dodać do niej 2 łyżki cukru pudru. Na bitą śmietanę wyłożyć czereśnie.
2 komentarze
kulinarna148 says:
Urocze te mugginki super :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Oleje silnikowe says:
Pyszności , mam nadzieję, że uda mi sięzrobić z tego przepisu te smakołyki na urdziny mojej toważyszki